Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Muzeum v Příkazích zájemcům v sobotu ukáže, jak vypadaly tradiční Vánoce na Hané

Advent, vánoční lidové zvyky a obyčeje v autentickém prostředí hanáckého gruntu nabídne zájemcům tuto sobotu muzeum v Příkazích na Olomoucku. Návštěvníci se dozví, jak obvykle vypadal konec roku na hanáckém venkově. Akce začíná v deset hodin dopoledne.

Tradiční Hanácké Vánoce odstartuji v Příkazích v 10 hodin dopoledne a potrvají do 16 hodin. "Chceme ukázat, jak vypadal konec roku na hanáckém venkově a připomenout, jaké zvyky lidé dodržovali nebo jak vypadal štědrovečerní stůl. Také je to způsob, jak se adventně naladit a nasát atmosféru nadcházejících svátků," láká Petr Vodešil, vedoucí Hanáckého muzeum v přírodě.

Na programu budou komentované prohlídky, kdy návštěvníky provede gruntem jeho někdejší majitel Josef Kameníček, příchozí si budou moci prohlédnout slavnostně nazdobený hanácký štědrovečerní stůl, hodit si střevícem nebo pustit lodičku z vlašského ořechu. "V naší kuchyni Kameníčkova gruntu budeme péct cukroví a čerstvě upečené perníčky si mohou návštěvníci sami ozdobit," dodal Vodešil.

Ve 14 hodin vystoupí Národopisný soubor Pantla. Areál Hanáckého muzea v přírodě je dokladem hliněného lidového stavitelství z oblasti Hané. Muzeum se skládá ze tří špaletových stodol z první poloviny 19. století a jedné stodoly z roku 1987, na které navazuje zahrada s ovocnými stromy a kompletní hanácký statek s obytnou a hospodářskou částí z roku 1876. Na jaře 2022 byla otevřena také ranně novověká roubená stodola ze Skaličky na Hranicku. 

FOTOGALERIE: Přerovu se letošní vánoční výzdoba opravdu povedla. Lidé jsou nadšení

Přerovu se letošní vánoční výzdoba opravdu povedla. Lidé jsou ze svítících andělů, koulí a světelných průchodů nadšení a dávají to najevo. Letos poprvé se rozsvítily některé kruhové křižovatky, Vánoce začnou v Přerově tuto neděli rozsvícením...

Ohodnoť článek

Foto Hanácké muzeum v přírodě

Štítky muzeum, hanácké vánoce, Příkazy, Vánoce, Olomoucký kraj, stodola, Josef Kameníček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Muzeum v Příkazích zájemcům v sobotu ukáže, jak vypadaly tradiční Vánoce na Hané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.