Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

S mikulášskou družinou tramvají i vlakem. Na Hané se chystají speciální jízdy

Na první prosincovou sobotu i neděli se chystají tradiční í jízdy po kolejích s mikulášskou družinou. Nejprve bude brázdit ulice Olomouce historická tramvajová souprava, o den později pak z olomouckého nádraží vyrazí parní lokomotiva Rosnička v dopoledním a odpoledním termínu.

FOTOGALERIE: Jedinečná ptačí říše v Přerově. Po rekonstrukci se otevře muzeum Ornis

Ornitologická stanice (ORNIS) v Přerově otevře po takřka tříleté rekonstrukci své prostory návštěvníkům z řad veřejnosti. Ti se mohou těšit zejména na jedinečnou expozici Ptáci České republiky. Rozsáhlá proměna odborného a popularizačního centra...

Olomoucký dopravní podnik drží i letos tradici a vypraví historickou tramvaj evidenčního čísla 223 s vlečným vozem číslo 99 se sváteční posádkou. V soupravě tvořené vozy z let 1930 a 1951 budou v sobotu 2. prosince pro děti připravené drobné dárky. „O jejich správné předání dětem se postarají Mikuláš, anděl a čert. Mikulášská jízda je pro rodiče s dětmi bezplatná,“ sdělila mluvčí DPMO Anna Sýkorová. První mikulášský spoj vyjede ze Sokolské ulice v 10:12, ulicemi Olomouce bude historická souprava podle jízdního řádu projíždět až do 18 hodin.

Z kapacitních a prostorových důvodů nebude možná přeprava dětských kočárků. „Nástup do historické tramvaje je možný pouze do vyčerpání maximální obsazenosti vozidla a je nutné respektovat pokyny personálu,“ upozornila mluvčí.

O Mikulášský expres je značný zájem

Zážitky na železnici přinese nedělní Mikulášský expres, který se chystá na dopolední jízdu do Prostějova a zpět a odpolední do Domašova nad Bystřicí a zpět. „V soupravě historických vozů bývalé 3. třídy pojede Mikuláš s čertem a andělem a společně podarují děti drobným dárkem. Cestující se kromě samotné jízdy mohou těšit také na takzvané zbrojení parní lokomotivy vodou v Prostějově, respektive v Domašově nad Bystřicí,“ uvedl Petr Pošta z tiskového oddělení Českých drah.

Vlak s parní lokomotivou Rosnička s označením 464.202 vyrazí do Prostějova z olomouckého hlavního nádraží v 9:50, odpoledne pak ve 13:16 pokračuje mikulášská jízda druhou etapou do Domašova, rovněž z Olomouce. Ve vlacích je povinná rezervace míst k sezení, jízdenky jsou do vyprodání k dispozici na všech pokladnách Českých drah. Kapacita je však podle zástupců ČD již výrazně naplněná. Na první adventní neděli mohou zájemci od 10 do 16 hodin navštívit také olomoucký depozitář ČD Muzea. Vstup do areálu se nachází v městské části Hodolany, v sousedství hlavního nádraží u parkoviště u podchodu na konci ulice Trocnovská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radek Hortenský

Štítky Mikuláš, mikulášská nadílka, akce, vlak, tramvaj, parní vlak, Olomouc, Prostějov, Domašov, České dráhy, DPMO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S mikulášskou družinou tramvají i vlakem. Na Hané se chystají speciální jízdy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.