Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Silnější tankové střelby na Libavé: starousedlíci z okolí jsou zvyklí, nové obyvatele Leopardy ruší

V rozpisech plánovaných termínů výcviku ve vojenském prostoru Libavá nedaleko Olomouce jsou dny ostrých střeleb z tanků opatřeny poznámkou extrémní hlučnost. Silný akustický projev přináší zejména výcvik s obrněnci typu Leopard 2A4, česká armáda jich v průběhu roku obdržela z Německa celkem čtrnáct. Kvůli ránám z vojenského prostoru řeší starostové a starostky okolních obcí stížnosti občanů, představitelé samospráv ale současně upozorňují i na benefity spolupráce s vojáky.

Všech čtrnáct bojových tanků Leopard 2A4 věnovaných České republice Německem jako kompenzace za materiál odeslaný na podporu Ukrajiny, už slouží k výcviku příslušníků 73. tankového praporu Přáslavice. Zatímco ve vojenském újezdu Libavá poblíž Olomouce vojáci pilují dovednosti při ovládání těžké bojové techniky, lidé v okolních vesnicích a městečkách vnímají intenzivní rány ze 120 milimetrového kanónu. Střelby jsou výjimečně slyšet až v Olomouci. „Hlučnost je vyšší, reálně asi jde udělat jen částečné úpravy provozu, ale jinak vysvětluji občanům, že se s tím budeme muset naučit žít. V Přáslavicích máme jediný tankový prapor v republice, což je čest a zároveň závazek,“ míní starostka obce Přáslavice Jitka Ivanová.

Leopard pálí na Libavé, noční střelby tankistů vzbudily rozruch až v Olomouci

Silné rány připomínající hřmění zaznamenali v pondělí odpoledne i v noci lidé na Olomoucku i Přerovsku. Nešlo o klimatický jev, hluk se totiž šířil z vojenského výcvikového prostoru Libavá. Neustal ani v pozdních hodinách, což vzbudilo rozruch...

Ta dodává, že řada obyvatel obcí kolem vojenského prostoru už je na hlučné střelby zkrátka zvyklá. První vojenská posádka vznikla v Přáslavicích už ve 30. letech minulého století. „Starousedlíci s tím problém nemají, za totality to bylo s hlučností stejné, ne-li horší. Lidé, kteří vyhledávají klid a za tím účelem se přestěhovali na vesnici, tak nejsou s vojenskými střelbami úplně ztotožnění. Je to pro ně určité překvapení,“ dodává starostka Ivanová.

Společně s dalšími představiteli obcí i Olomouckého kraje se v závěru listopadu účastnila také pravidelného setkání s vedením vojenského újezdu, součástí byla kromě diskuze také právě ukázka tanků obdržených z Německa, které doplnily dosud využívané obrněnce T-72 M4. „Líbí se mi, že komunikace mezi armádou a vedením kraje a obcemi je na této úrovni velmi korektní a vstřícná, není tam žádná tenze. Zmiňovaly se i negativní záležitosti, hluk je docela časté téma. Nové tanky Leopard jsou hlučnější, obce to do určité míry trápí. Armáda situaci vnímá a nezametá tuto záležitost pod koberec. Že armáda musí cvičit, to se ale nezmění. Hlas ze strany obcí, který upozorňuje na hlukovou zátěž, ale není tak jednolitý. Řada obcí totiž z přítomnosti vojáků těží a nikdo by nechtěl, aby tam nebyli,“ uvažuje hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Je zázrak, že se dostali všichni ven. Kraj a hasiči ocenili hrdiny z hořícího vlaku v Olomouci

Panika, dým a řev provázely první chvíle hrozivé nehody osobního vlaku a kamionu v Olomouci. Následky požáru a jedovatého dýmu, které zachvátily jeden z vagonů, mohly být přitom tragické. Zástupci Olomouckého kraje a Hasičského záchranného sboru...

Denní a noční střelby tak mohou částečně vyvážit benefity, které se například přes obecní rozpočet dostanou k obyvatelům sídel v sousedství Libavé. „Výhodou je třeba výtěžek z daní nebo pracovní místa a spolupráce s vojáky v běžných dobách i třeba v časech covidu,“ zmiňuje starostka Přáslavic a právě časy koronaviru vnímá jako jeden z faktorů, který mohl způsobit aktuální větší odezvu lidí na výcviky armády. „Před covidem byla taky často cvičení, během epidemie pracovali vojáci na jiných úkolech a situace se zklidnila. Lidé si odvykli a teď to možná víc vnímají,“ uvažuje Jitka Ivanová.

Výrazný útlum na střelnici bojových vozidel v jižních partiích vojenského prostoru ale starostka Přáslavic, ani hejtman nepředpokládá. „Podle zástupců vojenského újezdu je střelnice u Přáslavic vzhledem k parametrům tanků a střel zřejmě jediná vhodná, jde také o bezpečnostní parametry,“ podotkl hejtman.

Předvánoční období na Libavé přinese klidnější čas, na prosinec jsou podle veřejného harmonogramu naplánovány pouze výcviky v kategorii zvýšená a vysoká hlučnost a to jen do poloviny měsíce.

Zda armáda zvažuje budoucí investici do úpravy jiné, odlehlejší lokality není jasné, stanovisko Generálního štábu Armády ČR zatím není k dispozici.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Armáda ČR, 73. tankový prapor Přáslavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Vražedná lichvářská lupičská válečnická zbrojařská zlodějská mafie potřebuje lidí strašit. Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, na Reportéři ČT ČT 1 (před 4lety) rozsudek brněnského soudce se zdůvodněním že zem ovládá mafie, na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, na FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno (za soudruha Tošovského), na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní), na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, generál Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Minúta pravdy Milana Uhríka, na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova, citát mužika s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům...-euro, kryploměny, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, inflace, ceny všeho, dotace, fijalové ziskovky, kterých je asi 150000, Pandora daňových rájařů odkláněčů, lichvářů, překupníků, pašeráků, tunelářů, zelenismus migrantismus globalismus duhysmus euhujerismus kovidismus lichvamafie, výroba vražedného šrotu, znečišťování životního prostředí zbrojením a válkami. Když Island po ,krizi' 2007-8 kterou vražedná nenasytná otrokářská zbrojařská válečnická lupičská zlodějská mafie roznesla po světě tu mafii vyrazili ze země jsou jednou z deseti nejbohatších zemí. Je nutné vytvořit pevnou Střední Evropu V4+, přijďte všichni ke všem volbám říct mafii a dost ! Všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Mafiáni k volbám přijdou, obvolají je bendové, zděšena, těší se propletenec manželek, milenek, potomků,kalouskové,zubatá do týmu serešlejnová.

Pátek, 8. prosince 2023, 10:32Odpovědět

Silnější tankové střelby na Libavé: starousedlíci z okolí jsou zvyklí, nové obyvatele Leopardy ruší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.