Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Budova prostějovské radnice s prvky secese a okázalými interiéry se stala národní kulturní památkou

Budova prostějovská radnice, ve které se mísí prvky historismu a secese, s bohatě a okázale zdobenými interiéry se stala národní kulturní památkou. Plány vypracoval profesor české techniky v Brně Karel Hugo Kepka a stavba byla dokončena v roce 1914. Radnice s více než šedesátimetrovou věží je dominantou Prostějova.

Česká vláda schválila za národní kulturní památky čtrnáct radnic v zemi, například malostranskou radnici v Praze nebo starou radnici v Brně.

"Jsem nesmírně ráda, že vláda naši radnici na tento prestižní seznam také zařadila. Naše nádherná radnice je nejen dominantou a symbolem města, ale také častým turistickým cílem. Zápis na seznam národních kulturních památek pro nás znamená, že tu vedle Národního domu máme další skvost. Národní kulturní památky jsou takovou první ligou," pochvalovala si rozhodnutí vlády náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS).

Radnice s věží vysokou 66 metrů stojí v centru Prostějova. Její plány vypracoval Karel Hugo Kepka, profesor české techniky v Brně, v letech 1909 až 1911. Stavby se ujali významní prostějovští stavitelé Rudolf KonečnýJosef Nedělník, radnici dokončili v roce 1914. 

Půdy dvou zámků v Olomouckém kraji dostaly speciální podlážky. Památky ochrání před trusem netopýrů

Podkrovní prostory zámků v Čechách pod Kosířem a v Rudě nad Moravou poskytují důležitý úkryt mnoha stovkám netopýrů. Pro historické budovy je ale určitou komplikací trus a moč chráněných živočichů. Ochranu prvků stavby poskytnou speciální podlážky...

Budova má bohatou, okázalou a ojedinělou výzdobu. Sochařské práce provedl Josef Bernauer podle modelů Čeňka Vosmíka, štukatérské Vladimír Pleský a umělecké práce z kovu dělala místní firma firma Vulkania, nábytek dodal Robert Kořalka. Stěny jsou obložené dřevem, torgamentem nebo umělým mramorem, krby jsou z kararského mramoru, stropy se člení do kazet, radnice se pyšní bohatou dekorativní malbou a štukami. Věž s měděnou kupolí a orlojem měla původně stát uprostřed hlavního průčelí, plánované pravé křídlo se však nepostavilo, protože se nepodařilo vykoupit pozemek sousedního domu.

Radniční věž je přístupná pro veřejnost a poskytuje nádherné výhledy na město Prostějov a do širokého okolí, v budově občas probíhají komentované prohlídky. "Mám upřímnou radost, že se naše nová radnice dostala na seznam národních kulturních památek. Každá návštěva, kterou v historických prostorách přivítám, vyjadřuje jednoznačný obdiv k architektuře a výzdobě naší radnice," svěřil se v tiskové zprávě primátor Prostějova František Jura (ANO).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky radnice, národní kulturní památka, interiér, secese, Prostějov, Brno, Vláda ČR, Praha, Karel Hugo Kepka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Pěkné,Olomoucko a Přerovsko má hezkou architekturu!

Pátek, 8. prosince 2023, 12:03Odpovědět

Budova prostějovské radnice s prvky secese a okázalými interiéry se stala národní kulturní památkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.