Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Rozhledna Kelčský Javorník hodinku od Olomouce nabízí nádherné výhledy do všech stran

Dnešní výlet nás zavede na Hostýnské vrchy, kde navštívíme rozhlednu Kelčský Javorník. Ta je zhruba hodinku cesty od Olomouce. Z vrcholu rozhledny ve výšce 35 metrů budeme mít nádherné výhledy do všech světových stran.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Z Olomouce vyrážíme autem na parkoviště u bývalé chaty Tesák, která na konci ledna roku 2022 bohužel vyhořela. Parkování je zdarma a nachází se zde pomník obětem druhé světové války. Pěšky se vydáme podle rozcestníku po žluté turistické značce ve směru na Jehelník. Ten je vzdálený čtyři a půl kilometru. Tento úsek je lehce náročnější, čeká nás stoupání, ale i klesání, terén je místy kamenitý.

Po cestě narazíme na skalní útvar Orlí hnízdo a u rozcestníku Čerňava budeme mít krásný výhled do přírody. Zde se také nachází další pomník věnovaný veliteli partyzánského oddílu Ivanu Petrovičovi Stěpanovovi. Při příchodu k rozcestníku Jehelník, objevíme další pomník a hraniční kámen. Pomník je věnován Ladislavu Jarošovi - jde o starostu Sokola Holešov a ředitele gymnázia, který byl zabit 18. června 1942.

Dále pokračujeme po zelené značce ve směru na Kelčský Javorník. Tento úsek není náročný a po jednom kilometru dorazíme k rozhledně. Ta byla otevřena 15. září 2015 a nahradila původní dřevěnou rozhlednu, která byla z bezpečnostních důvodů stržena. Rozhledna je zdarma a otevřená je celoročně. Výška rozhledny je 35 metrů a jejím hlavním prvkem je dvanáct ohýbaných lamel z modřínového dřeva. Po vystoupání 156 schodů na hlavní plošinu budeme mít krásný výhled do všech světových stran. Od rozhledny se vracíme zpět stejnou cestou, kterou jsme přišli. 

Celý výlet je ideální volbou například pro blížící se konec roku, kdy vyplníme volný čas procházkou v přírodě, při dobrém počasí opečeme u rozhledny buřty, pokocháme se úžasnými výhledy a díky lehké náročnosti trasy budeme příjemně unaveni.

TIP NA VÝLET: Tři kameny nabízí nádherné výhledy na Přemyslovské sedlo a na Černou stráň

Okruh v okolí skalního útvaru Tři kameny v Jeseníkách nabízí úžasné výhledy, ale také příjemnou procházku v přírodě vhodnou i pro rodiny s dětmi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, Kelčský Javorník, výhled, Olomouc, rozhledna, Javorník, pomník, výlet, Kelčský Javorník, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Rozhledna Kelčský Javorník hodinku od Olomouce nabízí nádherné výhledy do všech stran  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.