Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Slatinice hodlají na Hané vybudovat přečerpávací vodní elektrárnu. Využijí zdejší kopec Malý Kosíř

Obec Slatinice na Olomoucku hodlá na rovinaté Hané vybudovat přečerpávací vodní elektrárnu. Chce využít zdejší kopec Malý Kosíř. Takřka na jeho vrcholu má obec vodojem a vodní zdroj, takže přečerpávání vody a výroba čisté energie by mohla dávat smysl.

Lázeňská obec Slatinice leží na úpatí Malého Kosíře, menšího bratra Velkého Kosíře, známého především svou rozhlednou. Je zde vodojem a vodní zdroj. “Z vodojemu gravitačně tlačíme pitnou vodu do vodovodních řadů. Takže bez čerpadel využíváme gravitace k zásobování obyvatel. Napadlo nás, že úplně stejně bychom tohoto výškového převýšení mohli využívat také pro přečerpávací vodní elektrárnu. Od spodní nádrže na místo horní nádrže je to jen nějakých 240 metrů vzdušnou čarou, což není tak velká vzdálenost,” popisuje zrod výjimečného nápadu starosta Slatinic Ondřej Mikmek.

Projekt předběžně počítá se dvěma nádržemi o objemu kolem 30 tisíc kubíků vody. Spodní nádrž by zároveň měla protipovodňovou funkci. Potrubí by bylo dlouhé 250 metrů, výkon by byl kolem 1 MWh. “S vodou problém není. Máme, dá se říci, tři zdroje pro napuštění. Po napuštění se už řeší jen odpar. Náhrada a doplnění odparu je už také vyřešeno,” ubezpečuje starosta.

Peníze na stavbu by Slatinice chtěly sehnat jak z dotací, tak z úvěru. V obou případech je podle starosty velká pravděpodobnost, že obec na peníze nakonec dosáhne. “I přes delší návratnost je projekt financovatelný i obcí, která má naši velikost,” řekl starosta.

Na Dlouhých stráních hasiči testovali bambivaky. Piloti museli manévrovat v horské soutěsce

Na dolní nádrži přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách hasiči testovali plnění bambivaků, pokud by bylo potřeba hasit požár z vrtulníku. Hasiči zkoušeli vaky o objemu až tři tisíce litrů, které mají v letošním roce poprvé k...

Přečerpávací vodní elektrárna na Malém Kosíři je v současné době v projekční fázi. Obec pracuje na povolení připojení do sítě vysokého napětí a upřesňuje konečné parametry stavby. “Našim cílem je mít v tomto volebním období vyřešena všechna rizika projektu, jak bezpečnostní, ekonomická, tak politická. Dále do roku 2026 mít stavební povolení, podanou žádost o dotace a zasmluvněný úvěr, a pokud možno i připraveno výběrové řízení na zhotovení,” plánuje starosta Slatinic.

Problémem však může být kapacita VN sítě, která je v současné době už zaplněna. O využití vodní energie má obec jasnou představu. Přečerpávací elektrárna bude vyrovnávat výkyvy v síti, Slatinice počítají také se zapojením alespoň části výkonu do komunitní energetiky. Elektřinu by tak mohli čerpat i obyvatelé Slatinic, případně obcí z okolí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto dlouhe-strane.cz

Štítky Slatinice, přečerpávací vodní elektrárna, Malý Kosíř, projekt, kopec, Haná, nádrž, energetika, energie

Slatinice hodlají na Hané vybudovat přečerpávací vodní elektrárnu. Využijí zdejší kopec Malý Kosíř  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.