Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Olomouc plánuje příští rok navýšit objem investic. Výrazně porostou i provozní výdaje

S výdaji přesahujícími 3,5 miliardy korun počítá schválený rozpočet města Olomouce na rok 2024. Vedení města plánuje navýšit částku vyčleněnou na investice, s nárůstem se počítá také v provozních výdajích. I přes předpokládané vyšší příjmy oproti letošnímu roku bude rozpočet schodkový, do městské kasy má za rok 2024 mířit částka okolo 3,3 miliardy.

V závěru minulého týdne olomoucké zastupitelstvo po několik desítek minut trvající debatě schválilo rozpočet pro rok 2024. Ten počítá se schodkem přibližně 256 milionů korun, který město pokryje pomocí peněz ze svých bankovních účtů a krátkodobého revolvingového úvěru 120 milionů.

Primátorův náměstek Otakar Štěpán Bačák (spOLečně) zastupitelům řekl, že příprava rozpočtu nebyla jednoduchá hlavně v oblasti příjmů, jelikož vláda souběžně chystala konečnou podobu konsolidačního balíčku, který bude mít příští rok dopad na příjmy samospráv. Rozpočet se podle něj ale podařilo nastavit správně, což potvrdila následná predikce ministerstva financí zaměřená na vývoj daňových příjmů měst v roce 2024.

„Umíme si spočítat daňové příjmy, propočítat dopad konsolidačního balíčku, to jsou matematické úkony, je ale velice těžké predikovat chování firem a spotřebitelů. Otazníky tak zůstávají zejména v oblasti příjmů, proto jsme byli na příjmové straně v rozpočtové rozvaze velmi opatrní,“ komentoval ekonomický náměstek Bačák.

Olomouc začne s přípravou spojení divadla a filharmonie, diskutovaný krok potvrdilo zastupitelstvo

Většinou 29 hlasů ze 44 přítomných zastupitelů schválili představitelé Olomouce další následování nového modelu fungování Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc. Proti plánované transformaci, která má podle analýzy přinést...

Zatímco na straně příjmů se inflace projeví pro rozpočty vyšším daňovým výnosem, negativní vliv pak má v oblasti výdajů. Celkové provozní výdaje města mají příští rok vzrůst na 2,899 miliardy korun z letošních 2,659 miliardy.

Do investic v roce 2024 půjde celkem 661 milionů, což je o 140 milionů korun více, než bylo schváleno pro letošní rok. Největší investiční akcí roku 2024 bude společně s Dopravním podnikem města Olomouce modernizace tramvajové trati v ulicích Brněnská a Hraniční. V rámci ní město kompletně opraví tři důležité křižovatky v Hraniční ulici a zrekonstruuje podchod pod zastávkou Pionýrská. Celkově by se náklady na úpravu této lokality měly pohybovat okolo 108 milionů korun. V plánu je také úprava křižovatky ulic Schweitzerova a Velkomoravská u prodejny Lidl v městské části Povel za 23,5 milionu korun.

Podle náměstka olomouckého primátora pro oblast investic Miloslava Tichého (ANO) se plánují na příští rok také rozsáhlé rekonstrukce škol a školek. Za více než 62 milionů projde proměnou nevyužitý objekt na Svatém Kopečku, ze kterého vznikne nová školní družina. Rozšiřovat se bude například kapacita mateřské školy v Chomoutově a mateřské školy na ulici Čajkovského v Olomouci.

„Nejsou to ovšem jen realizace staveb, ale také zpracování mnoha důležitých projektových dokumentací, výkupy budov a pozemků nebo desítky milionů jako příspěvek Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje na výstavbu nového odpadového centra,“ řekl k plánovaným investičním akcím na webu města náměstek Tichý. Rekonstrukce se dočká v příštím roce i několik ulic, včetně vodohospodářské infrastruktury. „Kromě toho postavíme nové přechody pro chodce i most nedaleko obchodního centra Globus. Zahájíme také stavbu důležité trasy cyklostezky, která vede z Neředína do Topolan,“ vyjmenoval náměstek Tichý se zmínkou dlouho očekávané cyklotrasy za 18 milionů korun. Další sledovanou investicí je také restaurování sloupu Nejsvětější Trojice, u kterého se předpokládá hodnota zakázky na úrovni 34 milionů korun.

Olomoucký kraj kvůli kauze zpřísní kontrolu zakázek. Obviněné zaměstnance nemůže vyhodit

Vedení Olomouckého kraje se podařilo snížit zadlužení a připravit výrazně proinvestiční rozpočet na rok 2024, na hejtmanství ale stále rezonuje také kauza nezákonně ovlivněných zakázek vyšetřovaná Národní centrálou proti organizovanému zločinu....

Opoziční zastupitelka Eva Machová (STAN) na pátečním zasedání upozornila, že provozní výdaje odborů, do kterých jsou započteny náklady na opravy či neinvestiční dotace, mají příští rok vzrůst o 50 milionů korun. „Rozumím, že chcete splnit, co jste slíbili, já ale s takto sestaveným rozpočtem nemohu souhlasit,“ řekla Machová, která dříve zastávala post náměstkyně primátora. „Zažila jsem sestavování rozpočtu, kdy byly nastaveny mantinely, že je nutné snížení provozních výdajů o deset až patnáct procent,“ dodala.

Podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) plánované provozní výdaje na opravy výrazně zaostávají za potřebami města, které obnáší stovky milionů korun. Opoziční zastupitel Petr Navrátil (TOP 09) neúspěšně navrhl, aby byly výdaje na neinvestiční dotace v příštím roce sníženy na letošní úroveň a takto získané peníze použity na snížení dluhu města. Letos neinvestiční dotace obnášely 73,48 milionu korun a příští rok budou činit 85,9 milionu korun.

Podle primátora je ale potřeba do této oblasti nasměrovat vyšší částku. Tu město vyčlení v grantech na různé sportovní a kulturní aktivity „Z důvodu zvyšujících se nákladů na ně půjde o 12,5 milionu více, přestože měly podle návrhu opozice zůstat na úrovni roku 2023,“ doplnil primátor Žbánek.

Hospodaření Olomouce loni skončilo přebytkem 166,8 milionu korun. Na bilanci městského rozpočtu měly pozitivní vliv hlavně vyšší daňové příjmy. Zadluženost Olomouce má letos klesnout z loňských 1,558 miliardy korun na 1,418 miliardy korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Finance, rozpočet, výdaje, investice, příjmy, Olomouc, městský rozpočet

Olomouc plánuje příští rok navýšit objem investic. Výrazně porostou i provozní výdaje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.