Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj čekají další jednání o Hanáckých kasárnách. Brzy tam má skončit centrum pro ukrajinské běžence

V úvodních měsících příštího roku by podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (STAN) mělo padnout rozhodnutí, zda kraj potvrdí státu zájem využít rozlehlý komplex Hanáckých kasáren v centru Olomouce. Hejtmanství se společně s vedením Olomouce a Univerzitou Palackého využitím budovy zabývá již delší dobu. Vláda rozhodnutí o převodu objektu odložila, v jeho malé části dosud funguje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Provoz KACPU by měl podle hejtmana v lednu skončit stejně jako na dalších místech v České republice.

V průběhu letošního roku připravoval Olomoucký kraj potřebnou dokumentaci pro prokázání veřejného zájmu budoucího využití Hanáckých kasáren, což je jedna z podmínek bezúplatného převodu z majetku státu. Rozhodnutí o dalším osudu hodnotné stavby v lukrativní lokalitě ale vláda odložila, podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka do doby jednoho roku.

„Podle původních vyjádření jsme se domnívali, že jsme ze hry. Ale stát je dál připravený na jednání a bude čekat na vyjádření Olomouckého kraje, zda bude chtít využít objekt Hanáckých kasáren. Rada musí s touto novou skutečností počítat a bude se touto otázkou v nejbližších měsících definitivně zabývat. Pak potvrdíme nebo nepotvrdíme zájem. Potom bude případně o tomto kroku rozhodovat ještě zastupitelstvo,“ komentoval hejtman Suchánek.

POLITICKÁ KORIDA: Jak by se mohla využít olomoucká Hanácká kasárna, co by tam mělo být?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Zastupitelstvo nedávno schválilo memorandum o spolupráci s hejtmanstvím a Univerzitou Palackého o Hanáckých...

 

O možném využití památkově chráněného objektu na olomoucké třídě 1. máje proběhla řada jednání mezi zástupci Olomouckého kraje, Statutárního města Olomouc a Univerzitou Palackého. Výsledkem bylo také podepsání memoranda. Předpokládaný poměr rozdělení prostor monumentální budovy je v dokumentu uveden na úrovni 60 procent pro kraj, 30 pro město a zbývajících deset pro Univerzitu.

Olomoucký kraj chce podle memoranda Hanácká kasárna využívat zejména v oblasti vědy, kultury a vzdělávání, a to prostřednictvím svých příspěvkových organizací, především Vlastivědného muzea v Olomouci a Archeologického centra Olomouc. „Dále by mělo být v objektu zřízeno Kreativní centrum, Centrum sociálního poradenství, Centrum bytové pomoci, Centrum materiální a potravinové pomoci, Family Point a Krajské dobrovolnické centrum,“ uvádí dokument.

Město by využilo stavbu například pro potřeby knihovny, sociálních služeb, administrativy či archivu. Další synergické efekty by měla přinést také vzájemná spolupráce institucí s Univerzitou Palackého.

Podle hejtmana má vláda i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových k dispozici příslušnou dokumentaci, kterou kraj připravoval pro bezúplatný převod. „Nyní by měla být situace taková, že než by vláda pustila Hanácká kasárna znovu do veřejné aukce, tak bude čekat na stanovisko Olomouckého kraje,“ říká hejtman.

Slatinice hodlají na Hané vybudovat přečerpávací vodní elektrárnu. Využijí zdejší kopec Malý Kosíř

Obec Slatinice na Olomoucku hodlá na rovinaté Hané vybudovat přečerpávací vodní elektrárnu. Chce využít zdejší kopec Malý Kosíř. Takřka na jeho vrcholu má obec vodojem a vodní zdroj, takže přečerpávání vody a výroba čisté energie by mohla dávat...

Budovu s kancelářskou plochou přes 2000 metrů čtverečních v minulosti využívala 170 let armáda, od roku 2015 pak byla opuštěná. Od března 2022 zde sídlí Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), jehož vytíženost se postupně snižovala.

„KACPU by mělo v průběhu ledna skončit. Ještě se čeká na nějaké finální vyjádření vlády. Informace je zatím taková, že v České republice zůstanou dvě nebo tři místa, kde si budou případní noví uprchlíci vyřizovat potřebné záležitosti. Na Moravě to bude Ostrava, která bude zabezpečovat potřeby, které dnes plní KACPU,“ sdělil hejtman Suchánek.

Před zřízením centra pro uprchlíky se stát snažil Hanácká kasárna několikrát neúspěšně prodat prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových za částku okolo čtvrt miliardy korun. Možností získat klasicistní stavbu se zabývalo i předchozí vedení kraje, posouzení z roku 2020 předpokládalo náklady na rekonstrukci budovy přesahující 800 milionů korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Hanácká kasárna, stavba, memorandum, jednání, Olomoucký kraj, Olomouc, Univerzita Palackého, KACPU

Kraj čekají další jednání o Hanáckých kasárnách. Brzy tam má skončit centrum pro ukrajinské běžence  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.