Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak by se mohla využít olomoucká Hanácká kasárna, co by tam mělo být?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Zastupitelstvo nedávno schválilo memorandum o spolupráci s hejtmanstvím a Univerzitou Palackého o Hanáckých kasárnách. Jaký máte názor na využití Hanáckých kasáren, jak by budova mohla fungovat a co by v ní mělo být?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Miroslav Žbánek (ANO)

Město bylo od začátku jakýmsi lídrem v tom, aby se Hanácká kasárna stala součástí veřejné správy, veřejného života ve městě a neskončila jako nějaký zkrachovalý podnikatelský opuštěný brownfield. Město by zde mělo využívat zhruba třicet procent prostor, ale jak konkrétně, to bude teprve předmětem dalších jednání. Logickou podmínkou samozřejmě je, aby na sebe agendy všech tří institucí, které budou objekt využívat, navazovaly. Věřím, že se nám s krajem a univerzitou podaří najít takové rozvržení a využití objektu, aby se služby smysluplně doplňovaly.

V úvahu přichází například speciální část městské knihovny, která leží přes cestu a které chybí jakési společenskoedukační zázemí, také máme úvahy o vlastních expozicích o historii města, které bychom byli schopni realizovat spolu například s Vlastivědným muzeem nebo s univerzitou. Líbily se nám i myšlenky sdílených prostor pro některé neziskové organizace, coworkingové prostory a podobně. Těch témat je spousta a uvidíme, na jakém závěrečné uspořádání se nakonec dohodneme.

Otakar Štěpán Bačák (spOLečně)

Měl jsem příležitost si budovu částečně prohlédnout. Z praktického hlediska je možné ji využít pro cokoli, otázkou je jen výše nákladů na úpravu vnitřních prostor. Překvapilo mě, že z hlediska energetické úspornosti to není budova v kategorii: energeticky neúsporná. S ohledem na prvotní určení si ovšem obecně myslím, že to nejsou prostory pro trvalé pracovní užívání, tedy pokud by se neměla významně upravit výška stropů a zajistit větší světlost. Ale určitě jsou to prostory vhodné pro návštěvnické aktivity nejrůznějšího charakteru, pro výstavnické účely a mnoho prostor může sloužit jako archivní plocha a tím uvolnit lukrativnější prostory i v našich budovách, které jsou dnes zaplněny regály, byť by v nich mohly být např. i školní třídy. 

POLITICKÁ KORIDA: Zlepší se situace okolo parkování na Svatém Kopečku?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Myslíte, že nový parkovací systém na Svatém Kopečku opravdu zlepší situaci zejména v nejvytíženější dny a časy?...

Eva Machová (STAN a Zelení)

Na jednání zastupitelstva jsme s kolegyní Andreou Hanáčkovou podpořily uzavření memoranda o spolupráci města, kraje a univerzity o budoucím využití objektu Hanáckých kasáren pro veřejný zájem. Deklarovaly jsme tím zájem o využití této památky, která má šanci přinést nový impuls do této části města.

Hanácká kasárna jsou památkově chráněným objektem od roku 1958. Naposledy byly využity jako sídlo územní vojenské správy, nyní jsou ve správě Úřadu pro zastupování státu. Olomoucký kraj připravuje ve spolupráci s městem a univerzitou žádost o bezúplatný převod majetku. Požádala jsem vedení města o poskytnutí informací ze stavebně technického průzkumu objektu, který bude důležitým podkladem pro rozhodování o vhodnosti využití konkrétních prostor. Hanácká kasárna bude možné využít jako administrativní prostory nebo archiv, případně pro zřízení potřebných služeb v sociální oblasti. Objekt se také nabízí pro kulturní využití. Věřím, že všechny tři strany budou mít dostatečný počet vhodných návrhů na využití celého objektu. Jednání jsou na samém začátku, je dohodnuté memorandum, budou následovat další jednání, další smluvní vztahy.

Projekt Hanáckých kasáren je velkým projektem pro město Olomouc nejen z pohledu využití památky, která má potenciál i pro další období, ale také díky dohodě o spolupráci tří velkých subjektů – města, kraje a univerzity.

POLITICKÁ KORIDA: Je zdražení MHD v Olomouci nezbytným krokem?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Je zdražení MHD v Olomouci podle vás nezbytným krokem? Jaké může mít toto opatření dopady?

Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti)

Olomoucký kraj ve spolupráci s městem a Univerzitou Palackého žádá stát o bezúplatný převod budovy na Olomoucký kraj. Cílem je využít rozlehlou a stavebně specifickou budovu jako zázemí pro krajská muzea (depozitáře a odborné pracoviště), jako zázemí pro sociální služby a další funkce. Záměrem města je mimo sociálních služeb využít prostory pro městskou knihovnu a zejména prověřit, zda je možné v budově ekonomicky umístit pracoviště magistrátu. Více než 200 pracovníků magistrátu totiž působí dlouhodobě v pronajatých prostorech.

Další náš zájem je obecný, aby tak masivní budova v historickém centru byla plně a pestře využitá a zapojila se do života tzv. olomouckého Předhradí. Celé Předhradí - od náměstí Republiky po Palác - si zaslouží plnohodnotné využití i obnovu zanedbaných veřejných prostranství. 

Martin Jirotka (SPD a Trikolora)

Memorandum je logickým vyústěním snah, jak s tímto objektem v srdci Olomouce naložit po všech předchozích nezdarech s prodejem této budovy. Budova je památkově chráněná, opravy a rekonstrukce si vyžádají stovky miliónů korun, které město samo nemá. Budova je tak specifická, že můj názor je ten, že si ho měla nechat armáda a hledat pro něj využití ve svém portfoliu. Jakékoliv další využití, byť ve spolupráci města, kraje a university bude velmi problematické. V budově si dovede představit galerii umění, obrazárnu či vystavení různých sbírek umění, které jsou nyní v depozitářích.

Neodpověděla Markéta Záleská (SPOLU).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Štítky politická korida, Hanácká kasárna, využití, univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomoucký kraj, ANO 2011, Olomouc, Markéta Záleská, Andrea Hanáčková, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak by se mohla využít olomoucká Hanácká kasárna, co by tam mělo být?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.