Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na hrady o svátcích i na silvestr. Část památek v Olomouckém kraji se otevře návštěvníkům

Po Vánocích se v závěru roku otevřou návštěvníkům také některé památky v Olomouckém kraji. Lidé mohou zamířit například na hrady Bouzov či Šternberk nebo na zámek ve Velkých Losinách. Na netradiční prohlídky se sváteční výzdobou a zimní atmosférou bývají potřeba rezervace, podle kastelánů na ně míří každoročně stovky lidí.

Na hrad Bouzov, jednu z nejnavštěvovanějších památek v Olomouckém kraji, budou moci lidé vyrazit 27. a 28. prosince a poté poslední den roku. Čekají je prohlídky vánočně vyzdobeného hradu, zpívání koled na prvním nádvoří i tradiční výtvarná dílna. „My tradici vánočních a silvestrovských prohlídek máme již více jak sedm let, návštěvníci si tak u nás zpestřují vánoční čas,“ řekla zástupkyně kastelánky Sylva Bucherová.

Oblíbený je podle ní i Silvestr na hradě, který nabízí prohlídky mezi 12. až 15. hodinou. „Vychází to ze zvyku, kdy si lidé krátí čekání na příchod Nového roku procházkou. Silvestrovské prohlídky jsou netradiční – průvodci do nich vkládají humorné zážitky z prohlídek včetně přeřeků nebo vtipných dotazů návštěvníků," doplnila Bucherová. Na silvestrovské prohlídky podle ní chodí obvykle kolem 300 lidí.

Koledy v přísně tajném komplexu: bunkr u Olomouce rozšířil portfolio prohlídek i funkční techniky

Tématické i nové VIP prodloužené prohlídky připravili průvodci z přáslavického bunkru, v minulosti mimořádně přísně utajovaného vojenského objektu. Zájemci si tak mohou zpestřit závěr roku návštěvou rozlehlého podzemního komplexu nedaleko...

Hrad Šternberk se návštěvníkům otevře hned po Štědrém dni, v pondělí 25. prosince se chystají Poetické prohlídky hradu. „V romantickém podvečerním čase připravujeme prohlídky vánočně vyzdobeným hradem. Začátky prohlídek jsou v 16, 17 a 18 hodin. Mimo informací týkajících se historie hradu a vánočních tradic uslyší návštěvníci půvabné příběhy z knihy Piera Gribaudiho Příběhy vánoční noci," uvedl hrad na svých stránkách. Závěrečnou akcí roku bude Silvestrovský hrad, otevřeno bude od 10 do 15 hodin. Chybět nebude flašinetář ani tradiční orientační běh s názvem Silvestrovské kufrování.

Zámek Velké Losiny se návštěvníkům otevře 28. až 30. prosince. Na silvestra správa zámku chystá tři kastelánské prohlídky. „Prohlídky máme tradičně každý rok, důvodem je mimo jiné také zpříjemnit lidem konec roku. Během vánočních prohlídek budou lidé procházet vánočně vyzdobeným zámkem a 31. prosince povede prohlídky kastelán. Chystám tři prohlídky a každá z nich bude úplně jiná, zapojuji totiž do ní i samotné návštěvníky," sdělila kastelánka zámku Aneta Surmová. Doplnila, že na kastelánské prohlídky každoročně dorazí stovka lidí a na vánoční během tří dnů kolem 300 lidí.

Další z nejnavštěvovanějších památek v Olomouckém kraji, hrad Helfštýn, bude mít sice na konci roku zavřeno, speciálně se však otevře první lednovou sobotu, kdy se na hradě chystá novoroční výstup. I tato akce má mezi veřejností obrovskou účast. Letos v lednu na něj zamířilo rekordních 5265 lidí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní hrad Šternberk

Štítky Hrad, Bouzov, Šternberk, zámek, Velké Losiny, výlet, turistika, akce, prohlídka, Vánoce, silvestr, Olomoucký kraj

Na hrady o svátcích i na silvestr. Část památek v Olomouckém kraji se otevře návštěvníkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.