Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Koledy v přísně tajném komplexu: bunkr u Olomouce rozšířil portfolio prohlídek i funkční techniky

Tématické i nové VIP prodloužené prohlídky připravili průvodci z přáslavického bunkru, v minulosti mimořádně přísně utajovaného vojenského objektu. Zájemci si tak mohou zpestřit závěr roku návštěvou rozlehlého podzemního komplexu nedaleko Olomouce, o jehož existenci nevěděli ani lidé z nejbližšího okolí.

Pod nenápadnými budovami na okraji Přáslavic přibližně deset kilometrů od Olomouce je možné sestoupit čtyři podlaží pod povrch. Zodolněná telefonní ústředna vznikla za minulého režimu v situaci takzvané studené války. Za půldruhého metru širokými zdmi se skrývá technické vybavení, které umožňovalo po určitou dobu nezávislý provoz a přežití posádky objektu i v případě blízkého výbuchu atomové zbraně.

Rozlehlý areál s bunkrem patří již delší dobu soukromé společnosti, teprve od roku 2022 je ale přístupný veřejnosti. Portfolio prohlídek se stále rozšiřuje. Za poznáním neobvyklého prostoru mohou lidé vyrazit i na Štědrý den a poté každý den od 27. prosince, tedy i na Silvestra či Nový rok. „Všechny budou doplněny o drobnosti, které se k danému dni vztahují. Na Vánoce bude uvnitř jmelí, svíčky, punč a cukroví, Silvestr bude veselý a hravý a 1.ledna si účastníci s průvodcem budou moci připít na úspěšný nový rok 2024,“ podotkla Kateřina Pašková z firmy Flenexa plus.

TIP NA VÝLET: Zdobení stromečku i večerní prohlídky. Zoo Olomouc chystá speciální sváteční program

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce ani v závěru letošního roku neuzavře své brány návštěvníkům, naopak připravuje například pohádkové ladění areálu i mimořádné večerní prohlídky. Vánoční program startuje už tuto sobotu zdobením...

Kromě variant a termínů prohlídek přibývá i prezentovaných součástí bývalého vojenského objektu. V pátek 29. prosince tak proběhnou první dvě rozšířené VIP prohlídky, které potrvají přibližně dvě hodiny. „Návštěvníci si během dvou hodin v podzemí prohlédnou čtyři podzemní patra a uvidí v chodu některé z technologií, které měly zajistit komunikaci v případě vypuknutí 3. světové války,“ říká Kateřina Pašková.

Vnitřní prostory bunkru mají rozlohu 10 tisíc metrů čtverečních, komplex u Olomouce byl postaven v utajovaném režimu jako jedna ze sedmi obdobných součástí Národního kabelového okruhu. Jako jediný je nyní přístupný veřejnosti, zájemci si musí termín prohlídky rezervovat.

„Postupně uvádíme do provozu technické součásti a vybavení bunkru, například telefonní ústřednu nebo rozhlas po drátě,“ upozorňuje Martin Bukovský, který má prohlídky bunkrem pro veřejnost na starosti. „Rozhlasem návštěvníkům pouštíme tematickou hudbu. O Vánocích jsou to koledy, na Valentýna jedeme zamilované písničky,“ dodává s úsměvem průvodce.

Šternberská zbrojovka získala cenu za exportní zakázku roku. Vozidla vyrábí pro Spojené arabské emiráty

Za kontrakt se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů získala prestižní ocenění na galavečeru soutěže Exportér roku šternberská společnost Excalibur Army. Podnik patřící do koncernu Czechoslovak Group uspěl v kategorii...

Na delších prohlídkách tak návštěvníci uvidí například kabelové komory, odkud se rozbíhaly armádní i civilní komunikační linky, nebo technologii pro tlakování kabelů, což bylo jedno z protišpionážních opatření.

„Okruh vede skrz přípravnu roztoků pro dekontaminaci, chemickou úpravnu vody či místnosti pro tlakování a uchování vzduchu. Pro mírový i válečný provoz bylo třeba zajistit oběh vzduchu ve velkých objemech. Vzduchotechnika v přáslavickém bunkru představuje technologický skvost a návštěvníci uvidí prostory vzduchových uzávěrů a místa, kde bylo možné oběh vzduchu regulovat,“ vyzdvihla Pašková jednu ze součástí objektu s původním krycím označením Akce 025.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, Bunkr Přáslavice

Štítky Akce, výlet, prohlídka, bunkr, Přáslavice, Bunkr Přáslavice, ústředna, historie, Československo, Olomouc

Koledy v přísně tajném komplexu: bunkr u Olomouce rozšířil portfolio prohlídek i funkční techniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.