Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Olomoucký výtvarník a řezbář Zdeněk Horák se dožívá pětaosmdesáti let. Maloval i židovské uličky

V těchto dnech se dožívá životního jubilea, pětaosmdesáti let amatérský výtvarník, kreslíř a řezbář Zdeněk Horák z Olomouce. Je úzce spjatý s Prostějovem, maloval například zdejší židovské uličky, kostely, sochy a dnes již neexistující zákoutí.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Zdeněk Horák se narodil 22. prosince 1938 v Bystřici pod Hostýnem, ale od raného dětství bydlel v Prostějově. Zde se vyučil strojním zámečníkem a absolvoval střední průmyslovou školu strojnickou. Pracoval jako technik v bývalém národním podniku Agrostroj Prostějov na pozici plánovače a konstruktéra. Následně pracoval jako projektant v podniku Sigma. V roce 1993 zaměstnání opustil a věnoval se soukromě řezbářství.

Již od dětství byl výborným kreslířem. Reprodukoval si obrázky ze školních učebnic. Později navštěvoval vernisáže výstav a setkával se s výtvarníky. Žádné formální vzdělání v oboru sice nezískal, ale byl to jeho velký koníček. Významný vliv na něj mělo setkání s brněnským pedagogem, lektorem a výtvarným teoretikem Igorem Zhořem, který jej v roce 1978 podnítil k založení a vedení výtvarného kroužku při Závodním klubu ROH Oděvního podniku Prostějov. Tím pronikl mezi amatérské i profesionální výtvarníky. Uspořádal například výstavu v čekárně zdravotnického střediska n. p. Agrostroj.

V roce 1981 se přestěhoval do Olomouce a vedení kroužku opustil. Nadále však do Prostějova jezdil. Byl i členem okresního poradenského sboru pro amatérské výtvarnictví při Okresním kulturním středisku.

Před sto lety zemřel kněz, spisovatel a zakladatel Katolické moderny Karel Dostál Lutinov

Katolický kněz, básník, překladatel, publicista a organizátor katolického písemnictví na Moravě na přelomu 19. a 20. století, vůdčí osobnost Katolické moderny a podporovatel umění. Tím vším byl Karel Dostál Lutinov, od jehož úmrtí nyní uplynulo...

Jeho díla zachycují části města s úzkými uličkami, kostely, sochami a dnes už neexistujícími zákoutími. Například nám neopakovatelným způsobem zachytil uličky židovského ghetta. Zobrazoval i venkovské scenerie. Přímo v plenéru si pořizoval skici a kresbičky, ze kterých doma zhotovoval perokresby tuší. Z grafických technik si vyzkoušel suchou jehlu a linoryt.

Některé jeho kresby najdeme na novoročenkách, Zpravodajích Wolkerova Prostějova, diplomech i v časopisech (Štafeta, revue KROK). Osobitým způsobem ilustroval knihy Prostějovské aféry a Město našeho srdce. Ve spolupráci s prostějovským muzeem vyšly čtyři soubory perokreseb romantických zákoutí starého města nazvané Zmizelý Prostějov. Klub historický a státovědný v Prostějově je převtělil v roce 2016 v publikaci „Prostějov očima Zdeňka Horáka“. V jeho tvorbě najdeme také náměty z Olomouce a Šternberka – především kašny a kostely.

Koncem šedesátých let se začal věnovat i řezbářství. Tehdy obyčejným nožem vyřezal první betlémovou figurku. Původním základním pracovním nástrojem se mu stalo pět anglických dlát, které dostal jako vánoční dárek. V jeho rukou vznikaly betlémové postavičky, zvířátka barokních tvarů, model kostelních varhan i zdobené rámy obrazů.

Krása volné přírody, hra světel a stínů, odvážná souhra barev. To byl velký impresionista Stanislav Lolek

Malíř zdravé a volné přírody, náš nejdůslednější impresionista, vynikající krajinář, velký milovník a znalec přírody a myslivosti. Tím vším byl akademický malíř Stanislav Lolek, od jehož narození v Paloníně, nynější části Mohelnice, uplynulo...

Pravidelně se účastnil výstav prostějovských výtvarníků a okresních soutěží. Jeho kresby visely i na celostátních výstavách, například Bienále kresby a grafiky v Liberci a Mostě. Za své kresby získal několik ocenění. Nejvíce si váží ocenění získané v celostátní soutěži Máchův kraj. Svoji tvorbu také představil na besedách i výstavách v prostějovské Duze. V listopadu 1995 prezentoval v prostějovském muzeu své perokresby židovských uliček.

Klub historický a státovědný v Prostějově uspořádal k jeho životním výroční dvě výstavy v přednáškovém sále Státního okresního archivu v Prostějově. První se konala koncem roku 2018 k jeho osmdesátinám a další k letošním pětaosmdesátinám nazvaná Životní tvorba Zdeňka Horáka (16. května až 23. června 2023).

Kromě výtvarného umění ho doprovází láska k hudbě a sportu. Koncerty a poslech děl klasických skladatelů jsou mu inspirací pro další tvorbu. Hrával hokej, fotbal a volejbal, ale především se věnoval sportovní gymnastice.

Zdeněk Horák zůstává stále ryzím amatérem v tom dobrém slova smyslu. Kreslí i maluje z vnitřního přesvědčení, s pokorou a tak nakažlivou samozřejmostí, že u nich, u Horáků, jak sám říká, nejde nemalovat.
Bob Pacholík: Čistý svět Zdeňka Horáka, Štafeta, kulturní postřehy za rok 1995

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Hana Bartková

Štítky Prostějov, výtvarník, řezbář, jubileum, Zdeněk Horák, výstava, kresba, Olomouc, kostel, Bystřice pod Hostýnem

Olomoucký výtvarník a řezbář Zdeněk Horák se dožívá pětaosmdesáti let. Maloval i židovské uličky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.