Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Prostějov si dnes připomene sté výročí úmrtí rodáka a básníka Jiřího Wolkera. Akce budou probíhat celý rok

Prostějov si dnes připomene sté výročí úmrtí básníka Jiřího Wolkera, který se zde v roce 1900 narodil. Po celý rok pak budu na programu výstavy, komentované prohlídky, festival poezie i módní přehlídky zaměřené na první republiku a na jednoho z nejznámějších prostějovských rodáků.

"Ve středu 3. ledna v 10:00 si výročí úmrtí našeho rodáka připomeneme pietním aktem u jeho hrobu na městském hřbitově," potvrdila mluvčí radnice Jana Gáborová. Básník zemřel 3. ledna 1924 v devět hodin ráno v Prostějově. 

V průběhu celého roku 2024 jsou podle Gáborové připraveny akce, které život a dílo mladého básníka připomenou. "První větší akcí bude 12. ledna městský ples pořádaný v prvorepublikovém duchu, na který zavítá i postava Jiřího Wolkera," uvedla Gáborová. Od února prostějovské muzeum uspořádá několik výstav zaměřených na tohoto básníka a na jaře bude i komentovaná prohlídka nazvaná Po stopách Jiřího Wolkra.

Ve znamení první republiky a básníka Jiřího Wolkera se ponese několik akcí na centrálním náměstí i muzejní noc 24. května. Na červen je plánováno veřejné čtení básní mladých básníků. Letošní ročník celostátní přehlídky poezie Wolkrův Prostějov bude mít bohatší program. Připravena bude také prvorepubliková módní přehlídka. "Věříme, že na ní bude k vidění i Jiří Wolker," podotkla Gáborová.

Fiasko s videomapingem v Prostějově. Samochválu jste si mohli alespoň na Silvestra odpustit, spílají lidé radnici

S drtivou kritikou se setkal silvestrovský videomaping na prostějovském náměstí, který nahradil tradiční ohňostroj. Obyvatelé radnici vyčítali amatérské provedení, příliš samochvály a otřesnou grafiku. Opozice upozornila na to, že zakázku za 400...

Jiřího Wolkera od roku 2018 připomíná jeho bronzová socha v životní velikosti, která je na náměstí T.G. Masaryka. Znázorňuje básníka sedícího na lavičce. Plastika byla zhotovena s pomocí moderních 3D technologií, díky kterým je věrnou rekonstrukcí Wolkerova těla. Použity byly dobové fotografie, posmrtná maska a soukromé artefakty. Socha básníka je posazena na běžnou lavičku z mobiliáře náměstí T. G. Masaryka. Loni do chodníku u sochy instalovali žulová informační deska, díky které se návštěvníci města dozví, komu socha mladého muže sedícího na lavičce patří.

Básník Jiří Wolker se narodil 29. března 1900 v Prostějově. První literární pokusy si odbyl již během pobytu na prostějovském gymnáziu. Po jeho absolvování odešel do Prahy, kde se zapsal na práva a zároveň docházel na literární přednášky na filozofické fakultě. Wolkerovo studium však přerušila tuberkulóza, které básník ve věku 23 let podlehl.

K nejznámějším Wolkerovým dílům patří básnické sbírky Host do domu (1921) a Těžká hodina (1922). Wolker se však věnoval i literární teorii. Byl mimo jiné autorem stati Umění všední, či nedělní?, v níž obhajoval principy proletářsky orientované básnické tvorby.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky výročí, úmrtí, básník, rodák, Jiří Wolker, Prostějov, Jana Gáborová, socha, Tomáš Garrigue Masaryk, První republika, maska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov si dnes připomene sté výročí úmrtí rodáka a básníka Jiřího Wolkera. Akce budou probíhat celý rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.