Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Startuje přestavba nevzhledné dominanty přerovského náměstí. Vyjde na 360 milionů

Padesát až osmdesát zaměstnanců stavební firmy bude od příštího týdne pracovat na přeměně bývalé budovy EMOS v centru Přerova. Nevzhledná stavba projde během necelých dvou let komplexní rekonstrukcí podle návrhu, který vzešel z odborné architektonické soutěže. V úvodních měsících se budou pracovníci věnovat zejména demolicím určených částí přes padesát let staré stavby.

Budova přezdívaná Emos na přerovském náměstí T. G. Masaryka nahradila před 55 lety původní zástavbu, kvůli vzhledu socialistického rázu se postupně stávala terčem kritiky. Vedení Přerova se rozhodlo pro rozsáhlou přestavbu, výsledné dílo se řadí mezi historicky největší investice do majetku města. Samotná rekonstrukce vyjde na více než 359 milionů, radnice počítá i s dotační podporou ve výši 167 milionů.

Ve čtvrtek zástupci přerovského magistrátu symbolicky předali klíče od budovy zhotovitelské firmě, první fáze demoličních prací se rozběhne od příštího týdne. Stavbaři počítají s produkcí přibližně šesti tisíc tun suti. „Většinou půjde o beton, ale dá se předpokládat, že ve střeše bude azbest, s tím bude potřeba naložit podle pravidel jinak,“ podotkl Jiří Cetkovský z firmy VCES, která bude rekonstrukci provádět.

Zácha obviněný v korupční kauze stihl v Přerově vystudoval na inženýra. Policie o titulu pochybuje

Bývalý náměstek hejtmana a radní Přerova z ODS Michal Zácha obviněný v korupční kauze Autostráda se stal inženýrem na Vysoké škole logistiky v Přerově. Policie pochybuje o tom, že by Zácha studoval řádně. Škola měla přímé vazby na členy ODS.

Podle mluvčí přerovské radnice Lenky Chalupové by se první etapa rekonstrukce neměla výrazněji projevit dopravní či jinou zátěží přímo na náměstí T. G. Masaryka. Materiál budou auta odvážet zadním traktem z Jateční ulice. „Přerované více pocítí až další etapu, kdy bude kolem nemovitosti postaveno lešení, které zasáhne i do prostoru náměstí. Podle zástupců stavební firmy pak bude nejnáročnější částí ‚odstrojení‘ fasády objektu a vybudování předsazeného schodiště, které se stane součástí nové fasády,“ dodává mluvčí.

Budovu z roku 1969 koupilo město v roce v roce 2020 za 38 milionů, loni ještě od státu vykupovalo jedno z pater za dalších deset milionů. Zástupci města doufají, že nedojde ke komplikacím, zdržením či navýšení nákladů. „Máme projekt budovy, ale jak už to u těchto staveb bývá, všechno neodpovídá tomu, co bylo na papíře. Udělali jsme důkladný průzkum a chceme věřit, že na zásadního ‚kostlivce‘ nenarazíme,“ komentovala vedoucí odboru investic přerovského magistrátu Ivana Pinkasová.

Zatímco řada měst a obcí kvůli prosincové tragédii na Univerzitě Karlově zrušila či upravila silvestrovské a novoroční oslavy, v Přerově tradiční formát vítání nového roku nezměnili. První lednový den se tak nad hlavami tisíců lidí u řeky Bečvy...

Po dokončení stavebních prací na podzim 2025 by se mělo rozběhnout zařizování interiérů, nábytku a dalších elementů tak, aby pětipodlažní objekt mohl sloužit přibližně stovce  magistrátních úředníků a také k dalším účelům – část bude vyčleněna i pro veřejnost.

„Tato stavba oživí centrum města. Nebude využita pouze jako magistrát, v přízemí se nabízí například prostor pro výstavy a součástí budovy bude terasa s kavárnou s výhledem na město – a to také Přerovu přinese novou atraktivitu,“ sdělil architekt Jan Kudlička, který stojí za vítězným návrhem studia Anagram&Gruppa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Rekonstrukce, investice, Emos, budova, TGM 16, Přerov, budova Emos, stavba, rozpočet, dotace

Startuje přestavba nevzhledné dominanty přerovského náměstí. Vyjde na 360 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.