Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Kde jsou chladná místa Olomouce? Lidé mohou vědcům pomoci s vytvořením zimní pocitové mapy

S cílem lépe poznat vnímání městského prostředí Olomouce se badatelé z Univerzity Palackého pustili do vytvoření zimní pocitové mapy města. Do výzkumu se může na internetu zapojit kdokoliv tím, že zaznačí venkovní lokality, které jsou pro něj v zimě nepříznivé či naopak příjemné.

Vědci z katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v roce 2020 zpracovávali letní pocitovou mapu města Olomouce. Výsledky studie publikovali v odborných článcích a poskytli je také zástupcům olomouckého magistrátu. Na tento výzkum nyní navazuje také zimní edice. „Jedním z cílů je tvorba zimní pocitové teplotní mapy Olomouce a návrh opatření ke zmírnění stresu z chladu,“ vysvětluje Veronika Květoňová z katedry geografie.

Do konce února 2024 tak bude prostřednictvím online mapy na speciálním webu probíhat sběr dat, pro výzkum je důležité zapojení veřejnosti. Obyvatelé i návštěvníci Olomouce mohou v jednoduchém rozhraní vyznačit body nebo celé plochy, kde je jim v zimě chladno, a naopak kde se cítí příjemně. „Naším cílem je získat několik set odpovědí, ale samozřejmě čím více, tím lépe. Problémem při tomto typu výzkumu často bývá získání odpovědí od starších generací, které mnohdy nemají možnost vyplnit elektronicky mapový dotazník. Řešením tak je například dotazování této cílové skupiny přímo ‚v terénu‘ za pomoci tabletu,“ doplňuje jedna z řešitelek výzkumu s tím, že letní mapovací kampaně se zúčastnilo okolo sedmi set lidí.

U studentů a studentek Univerzity Palackého roste zájem o podnikání i potřeba brigád, ukázal průzkum

Na představy o budoucím pracovním uplatnění i na zájem o podnikání se zaměřilo dotazníkové šetření mezi patnácti stovkami studentů Univerzity Palackého v Olomouci. Do průzkumu realizovaného Vědeckotechnickým parkem UP se zapojili posluchači všech...

V průběhu zimy plánují odborníci také provedení několika terénních měření, které doplní údaje získané z pocitových map. „Pokud je nám známo, v ČR se jedná o první podobný výzkum, ačkoliv loňskou zimu byl proveden pilotní výzkum této studie v menším městě, konkrétně v Rožnově pod Radhoštěm,“ podotkla Květoňová.

Výzkum má do budoucna přispět ke zkvalitnění života ve městě, radnice může poznatky uplatnit při uvažování o zlepšení lokalit, kde se lidé necítí komfortně. Olomouc už byla v minulosti zmapována také například z hlediska pocitu bezpečnosti, či návrhů na zlepšení pěší nebo městské hromadné dopravy. „S olomouckým magistrátem dlouhodobě spolupracujeme a získaná data budou v případě zájmu předána i nyní, samozřejmě je naším cílem výsledky aplikovat do praxe. Výsledky by měly být publikovány na začátku další zimy, ty dílčí budou ale známy již během léta,“ dodala Veronika Květoňová k aktuální studii zaměřené na vnímání tepelného prostředí v Olomouci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Olomouc Tourism

Štítky Pocitová mapa, výzkum, zimní pocitová mapa, zima, chlad, geografie, regionální geografie, katedra Geografie, Univerzita Palackého, Olomouc

Kde jsou chladná místa Olomouce? Lidé mohou vědcům pomoci s vytvořením zimní pocitové mapy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.