Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

U studentů a studentek Univerzity Palackého roste zájem o podnikání i potřeba brigád, ukázal průzkum

Na představy o budoucím pracovním uplatnění i na zájem o podnikání se zaměřilo dotazníkové šetření mezi patnácti stovkami studentů Univerzity Palackého v Olomouci. Do průzkumu realizovaného Vědeckotechnickým parkem UP se zapojili posluchači všech osmi fakult. Čtvrtina z nich se chce po studiu věnovat podnikání, a to ať už v kombinaci se zaměstnáním nebo samostatně.

Průzkum mapoval pracovní a podnikatelské zájmy studentů, zúčastnilo se to přes 1500 respondentů. Souhrnné výsledky ze všech fakult ukazují, že 60 procent studujících plánuje nastoupit po škole do zaměstnaneckého poměru, pětadvacet procent vysokoškoláků chce podnikat. Největší zájem byl podle odpovědí z dotazníku o podnikání v kombinaci se zaměstnáním. Naopak jen dvanáct procent studentek a studentů má zájem pouze o podnikání, z čehož někteří z nich zatím nemají jasnou představu o tom, v jakém oboru. Častějším plánem po ukončení aktuální studia je cestování, další studium či založení rodiny. V porovnání s obdobnými průzkumy z let 2012 a 2016 ale dochází k rostoucímu trendu zájmu o podnikání.

Ředitel Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého Petr Kubečka vnímá výsledky pozitivně. „Je skvělé vidět, že také v dnešní době mají studenti zájem podnikat, i když třeba ještě nemají konkrétní představu v čem. Vědeckotechnický park UP se snaží studenty k podnikání dlouhodobě motivovat a díky provedenému šetření víme, co aktuálně studenti považují za úskalí při zakládání vlastního byznysu a jak jim můžeme být ještě více nápomocní,“ komentoval Kubečka.

Infografika v dotazníkovému šetření. Zdroj: VTP Univerzity Palackého

„Největší zájem o podnikání mají zástupci Fakulty tělesné kultury a dále Filozofické fakulty UP, naopak nejméně se o podnikání zajímají studující z Fakulty zdravotnických věd UP,“ podotkla Lucie Bačík Goryczková z marketingového oddělení VTP UP.

Dotazník se tázal také na potřebu přivýdělku při studiu. Možnost musím si přivydělávat označuje postupně od roku 2009 stále více studentů, letos byla na úrovni 36 procent. Studentů a studentek, kteří nemusejí, ale chtějí si přivydělávat naopak oproti roku 2016 ubylo a tuto variantu zvolilo v dotazníku 53 procent respondentů. Jedenáct procent vysokoškoláků si podle svých tvrzení nemusí a nechce přivydělávat.

Dostane Envelopa Hub dvojče? Zájem firem o olomoucké univerzitní centrum je značný

Po demolici rozlehlé haly v areálu Envelopy nedaleko centra Olomouce vyrostla na jejím místě nová budova, která poskytuje prostory pro propojení vědy, výzkumu a byznysu. Vedle nové stavby nazvané Envelopa Hub ale zůstalo ještě volné prostranství....

V dotazníku došlo i na otázku výše nástupního platu. „Nejvyšší nároky mají studující z Lékařské fakulty UP, kteří by rádi dosáhli na průměrný plat okolo 44,5 tisíce Kč, a vzápětí za nimi jsou respondenti z Fakulty tělesné kultury UP s představou 42 tisíc Kč. Naopak nejméně očekávají po nástupu do zaměstnání studenti a studentky z Pedagogické fakulty UP a Fakulty zdravotnických věd UP. Z průzkumu také vyplývá, že v Olomouckém kraji chce po studiích zůstat každý čtvrtý studující, ti zbývající ještě nejsou rozhodnutí nebo chtějí pracovat mimo region,“ zmínila další poznatky z průzkumu Lucie Bačík Goryczková.

Ohodnoť článek

Foto Univerzita Palackého

Štítky Vzdělání, práce, podnikání, brigády, studenti, průzkum, Vědeckotechnický park, Univerzita Palackého

U studentů a studentek Univerzity Palackého roste zájem o podnikání i potřeba brigád, ukázal průzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.