Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Dobrovolník přemalovává zdi starých Michalských schodů v Olomouci, které zohyzdili sprejeři

Pod vrstvou vápenné barvy postupně mizí ze zdí Michalských schodů v historickém centru Olomouce početné čmáranice sprejerů, které se vlastními silami a se souhlasem úřadů rozhodl odstranit Josef Kovář. Zdi historické chodby už díky jeho dobrovolné práci značně prokoukly.

"Jedná se o mou vlastní iniciativu z důvodu, že se mi tento stav schodiště dlouhodobě nelíbil. Pracuji zde ve svůj volný čas a dělám to na vlastní náklady," svěřil se Josef Kovář na sociálních sítích. Podotkl, že se do provizorní výmalby sprejery zohyzděné chodby historického schodiště pustil se souhlasem radnice i památkářů. 

"Vzhledem k velikosti plochy se musím věnovat pouze nejhorším místům a opakovaně je přetírat," napsal Kovář. V závěrečné fázi stěnu hradebního schodiště natře celou, aby bílá barva měla jednotný odstín.

Michalské schody jsou součástí městské památkové rezervace a spojují olomoucký hrad s parkem. 

Jana Doleželová z tiskového oddělení radnice řekla, že Kovář svůj záměr předem konzultoval s majetkoprávním odborem i s odborem památkové péče. "Oslovené odbory s jeho nabídkou v případě hradebního schodiště souhlasily, a to za podmínky, že použije schválenou vápennou barvu. Zároveň byl ale pan Kovář upozorněn na to, že ačkoli se schodiště na noc zamyká, velmi brzy bude pravděpodobně vypadat stejně jako nyní," uvedla Doleželová.

Přemalovává graffiti poničené zdi v Olomouci. Je to jenom na nás, míní Josef Kovář.

Když dával do školky dceru, nechtěl, aby se s ní loučil na špinavém místě. Dodnes na vlastní náklady přemalovává zdi na olomouckých veřejných prostranstvích, které hyzdí vandaly vytvořené graffiti. Poslední zeď, kterou přemaloval, se nachází na...

Radnice se do vymalování stěny hradebního schodiště zatím nepustila kvůli vandalům i proto, že připravuje důkladnou rekonstrukci, která má vyřešit také problém s nadměrnou vlhkostí uvnitř hradby. Termín velké opravy zatím nebyl stanoven. "Před vydáním stavebního povolení je třeba se vypořádat s námitkami dotčených subjektů," podotkla Doleželová.

Práce na obnově malby stěn schodiště podle Kováře ještě nějakou dobu zabere. "Prosím proto kolemjdoucí o pochopení, že to zatím vypadá tak, jak vypadá. Ale i tak je vidět výrazná změna," napsal Kovář. Radnice podobné zvelebovací aktivity obyvatel podle Doleželové vítá. "Je však důležité, aby záměry byly konzultovány a nedošlo, ač v dobré víře, k souběhu nechtěného," uvedla Doleželová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl Josef Kovář

Štítky památky, schody, sprejer, graffiti, Olomouc, Josef Kovář, schodiště, Michalský výpad, malba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolník spravuje zdi starobylých Michalských schodů v Olomouci, které zohyzdili sprejeři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.