Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Přemalovává graffiti poničené zdi v Olomouci. Je to jenom na nás, míní Josef Kovář.

Když dával do školky dceru, nechtěl, aby se s ní loučil na špinavém místě. Dodnes na vlastní náklady přemalovává zdi na olomouckých veřejných prostranstvích, které hyzdí vandaly vytvořené graffiti. Poslední zeď, kterou přemaloval, se nachází na autobusovém nádraží.

Na sociálních sítích sdílí svá videa o tom, jak na vlastní náklady přemalovává podle něho nevkusné graffiti a takzvané „tagy“. To je způsob, jakým chce devětatřicetiletý Josef Kovář bojovat proti vandalskému znečišťování v Olomouci.

Se svou prací na vylepšení vzhledu veřejného prostranství začal před budovou jedné z olomouckých školek, kde byla zeď posprejovaná graffiti. „Měl jsem obavu z toho, že se budu s malou loučit na takovém špinavém místě,“ začal Kovář vyprávění o začátcích. „Pokud má moje dcera sem chodit do školky, tak ta zeď prostě musí být pěkná,“ pokračoval.

VIDEO: V souvislosti se ztracenou platební kartou policie pátrá po totožnosti neznámého muže

Olomoučtí policisté se v souvislosti se ztracenou platební kartou obrací na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání po totožnosti neznámého muže. Případ policie vyšetřuje pro přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Každému, kdo cizí věc zničí, poškodí nebo učiní nepoužitelnou, hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Tentýž trest platí i pro pachatele, který cizí věc pomaluje nebo posprejuje barvou nebo jinou látkou.

§228 Zákon č. 40/2009 Sb. 

Ačkoliv Josefova dcera dochází do jiné školky, u myšlenky zamalovávání posprejovaných zdí zůstal a dovedl ji až k realizaci. Dnes je stěna tělocvičny olomoucké Obchodní akademie poblíž Čechových sadů, u zmiňované školky, přemalovaná. Podnikatel nárazově pracuje i na dalších stěnách. Během tohoto týdne pracoval s válečkem a barvou například na olomouckém autobusovém nádraží. Podle svých slov má v plánu obnovit i další místa, včetně centra hanácké metropole. Celou dobu se přitom zaměřuje pouze na nelegální graffiti a vandalství.

Své počínání Kovář aktivně sdílí na sociálních sítích ať už formou videí z práce na vandaly znečištěných zdech a kontejnerech, případně facebookovými příspěvky ve skupině pro obyvatele Olomouce.

Tím by chtěl alespoň částečně probudit Olomoučany, aby se o své město začali starat. „Chtěl bych, aby nad tím začal každý přemýšlet, protože s mými finančními možnostmi na to nemůžu být sám. Chci jenom ukázat, že pokud chceme mít čistější Olomouc, tak je to pouze na nás,“ objasnil. Do práce na pomalovaných zdech vložil přitom už spoustu peněz. Sám to okomentoval jako částku, za kterou by si mohl dovolit několikaměsíční rodinný pobyt na Floridě.

Torzo lidského těla objevili hasiči v osobním autě, které včera v Olomouci zachvátily plameny. Na parkovišti hořel vůz v celém rozsahu, zásah museli hasiči provádět v dýchací technice. Policie předběžně vyloučila cizí zavinění a případ vyšetřuje...

Ve své práci na vzhledu města by chtěl setrvat i nadále. „Lokálně bych chtěl pokračovat nahodile, když mám čas. Jednou nebo dvakrát za měsíc bych chtěl udělat nějakou stěnu, akci,“ navázal Kovář s tím, že přemalovávání bere pouze jako volnočasovou aktivitu.

Cílem, kterého by Kovář chtěl dosáhnout, je stav, kdy každé sprejem vytvořené „dílo“ zůstane na stěně pouze několik málo týdnů. „Nechci, aby to lidi dělali a aby se u toho potom fotili, že ‚to jsem udělal já,‘ ale aby věděli, že jim to nejpozději do 14 dnů zmizí a jim kvůli těm dvěma týdnům za to nestálo riskovat zápis do trestního rejstříku,“ vysvětlil.

Pomalované zdi ale nejsou to jediné, co Kováře v Olomouci štve a s čím by chtěl, aby se něco dělo. To vše hodlá řešit i s primátorem Olomouce Miroslavem Žbánkem (ANO). „Budeme se scházet kvůli graffitům, kvůli bezpečnosti na nádraží v Olomouci a celkově kvůli tamní situaci a čistotě. To samé v parku, a ještě ohledně situace s bezdomovci,“ přiblížil témata, která chce s primátorem probrat. Při jednání by se podle svých slov chtěl dozvědět více o primátorově pohledu na věc a také o potenciálních řešení zmiňovaných problémů.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josef Kovář

Štítky graffiti, street art, Olomouc, služba, veřejné prostranství, město Olomouc, Olomoucko, magistrát, kriminalita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přemalovává graffiti poničené zdi v Olomouci. Je to jenom na nás, míní Josef Kovář.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.