Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Do Jeseníků se vrátila zima, zájemce odvezou skibusy. V provozu je většina areálů

Do Jeseníků se díky ochlazení vrátila zima, většina lyžařské areálů je opět v provozu, protože provozovatelé mohli začít zasněžovat. Na hřebenech je až 90 centimetrů sněhu a platí první stupeň lavinového nebezpečí. V Provozu jsou i střediska v Kladkách na Prostějovsku a v Hlubočkách a Hrubé Vodě na Olomoucku.

Od ledna začaly do Jeseníků jezdit také skibusy. Speciální autobusy lyžaře každý víkend až do 10. března přepraví na trase mezi Jeseníkem, Červenohorským sedlem a Šumperkem. 

"Jedná se o další formu podpory, kterou Olomoucký kraj poskytuje turistickému ruchu. Zrovna teď jsou na horách ideální podmínky pro lyžování i běžkování. K dispozici je lidem zhruba 500 kilometrů běžkařských tras," podotkl hejtman Josef Suchánek (STAN).

Na Červenohorském sedle mohou lyžaři využít několik sjezdovek nebo se vydat na hlavní běžkařskou magistrálu Jeseníků. "Jízdní řády skibusů jsou nastavené tak, aby vyhovovaly všem návštěvníkům Jeseníků," uvedla uvolněná členka krajského zastupitelstva pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu Milada Sokolová (ODS). Kraj podle ní přispěl i na provoz rolb, které běžkařské trasy udržují.

V Jeseníkách mají horští záchranáři dvě nové stanice, v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace byla před Vánocemi

Lyžaři a turisté, kteří se vydávají do Jeseníků, mohou být o něco klidnější. Horská služba otevřela dvě zbrusu nové stanice u Staré Město pod Sněžníkem v dosahu tří velkých lyžařských areálů v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace proběhla těsně...

Dispečer Horské služby Jeseníky potvrdil, že provozovatelé lyžařských areálů po příchodu mrazivého počasí a utišení silného větru ihned spustili sněžná děla, takže o víkendu by v lyžařských areálech měl panovat obvyklý provoz. "Kdo může a nemá lyžařský provoz, tak teď všichni zasněžují. O víkendu by už žádné omezení nemělo být," uvedl dispečer. Upravené jsou i běžecké trasy například v okolí Červenohorského sedla či Paprsku. Na jesenických hřebenech je situace složitější, protože běžecké stopy tam v týdnu poškodil silný vítr.

Všechny vleky a lanovky jsou v provozu ve Ski Aréně v Karlově, která lyžařům nabízí dobré sněhové podmínky. "Jsme rádi, že se zima teplotně vrátila tam, kam patří. Nízké teploty využíváme k zasněžování, protože počasí na přelomu roku dalo sjezdovkám pořádně zabrat," řekl mluvčí areálu Boris Keka. Otevřeny jsou v Karlově díky technickému sněhu všechny hlavní sjezdovky. "Část sjezdovek je ale potřeba ještě vysněžit, aby se na nich dalo znovu lyžovat. Do celkových 12 kilometrů upravovaných tratí s jedním skipasem nám tudíž ještě něco chybí," uvedl Keka.

Celotýdenní provoz díky zasněžování o víkendu obnoví zimní areál X-Park Františkov na Šumpersku. "V sobotu v 09:00 pouštíme vlek, bude i večerní lyžování. Pojedeme snad už do konce sezony," řekla provozovatelka areálu Petra Ševčíková. Vleky budou v provozu i na Červenohorském sedle, v Jonas Parku v Ostružné na Jesenicku či sousední Branné a Ramzové.

Dobré podmínky pro lyžování díky mrazivému počasí nabízejí také lyžařské areály v nižších polohách, které v závěru loňského roku musely kvůli oteplení a citelnému úbytku sněhu přerušit provoz. Vleky by se o víkendu měly rozjet v Kladkách na Prostějovsku. "Díky příznivému počasí intenzivně zasněžujeme a děláme vše pro to, abychom mohli co nejdříve obnovit provoz," řekl předseda TJ Sokol Kladky Jiří Křeček. Lyžovat se bude také na sjezdovkách v Hlubočkách a Hrubé Vodě u Olomouce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky lyžování, podmínky, Jeseníky, zima, sjezdovka, Červenohorské sedlo, Olomoucký kraj, lyžař, lyžařské středisko, okres Šumperk, Hlubočky, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Do Jeseníků se vrátila zima, zájemce odvezou skibusy. V provozu je většina areálů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.