Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Hygienici v kraji kontrolovali školní jídelny. Většina z nich přesoluje polévky, zjistili

Od října do konce roku 2023 provedla krajská hygiena 252 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Hygienici kontrolovali restaurace, stánky na vánočních trzích nebo školní jídelny. V těch kontroloři zjistili zvýšené množství soli v polévkách v osmi z deseti kontrolovaných jídelen.

„V oblasti stravování dospělých a stravování v provozovnách stravovacích služeb s přístupem široké veřejnosti bylo ve vymezeném období provedeno celkem 181 kontrol,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná. Na konci roku také hygienici věnovali pozornost stánkům s občerstvením na vánočních trzích. V kraji jich zkontrolovali 23.

Zbylých 71 kontrol se týkalo školních jídelen a podobných zařízení. V 10 jídelnách hygienici také zjišťovali koncentraci soli v polévkách. Její optimální koncentrace byla zjištěna jen ve 2 z nich.

Nepitná voda v olomoucké škole: Hygienici vydali zákaz kvůli vyššímu obsahu olova

Příliš vysoký obsah olova v pitné vodě odhalila analýza v budovách olomoucké Fakultní základní školy Tererovo náměstí. Hygienici vodu na základě výsledků označili jako nepitnou, žáci a personál školy tak musejí využívat připravených náhradních...

„Mezi nejčastěji zjišťované nedostatky patřilo porušení zásad provozní hygieny, sledovatelnost potravin a nedodržování stanovených teplot skladování,“ dodala Koutná. Za tyto nedostatky hygienici udělili celkem 34 pokut v celkové výši 98 tisíc korun.

Krajská hygiena provedla za celý loňský rok 1395 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Během nich udělila 270 pokut, dohromady za 651 tisíc korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Základní školy Svatoplukova

Štítky hygiena, školní jídelny, restaurace, kontroly, koncentrace soli, polévky

Hygienici v kraji kontrolovali školní jídelny. Většina z nich přesoluje polévky, zjistili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.