Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Nepitná voda v olomoucké škole: Hygienici vydali zákaz kvůli vyššímu obsahu olova

Příliš vysoký obsah olova v pitné vodě odhalila analýza v budovách olomoucké Fakultní základní školy Tererovo náměstí. Hygienici vodu na základě výsledků označili jako nepitnou, žáci a personál školy tak musejí využívat připravených náhradních zdrojů. Obdobné rozbory se mají týkat i dalších vzdělávacích zařízení nejen v Olomouci.

Podle celostátního úkolu zadaného hlavní hygieničkou ČR vykonává také Krajská hygienická stanice v Olomouckém kraji kontroly zaměřené na obsah olova v pitné vodě. Jedním z vytipovaných školských zařízení v regionu byla také Fakultní základní škola Tererovo náměstí, která má i druhé pracoviště na Helsinské ulici. Výsledky nedopadly dle stanovených předpisů a vedení školy muselo od konce října zajistit provizorní zásobování pitnou vodou.

„Z pohledu žáků to až takový problém není. Zajišťujeme jim denně pitnou vodu do nádob s ventilem a mohou si vodu podle potřeby dopouštět. S informací jsme kontaktovali samozřejmě rodiče a požádali jsme je o spolupráci,“ komentovala ředitelka FZŠ Tererovo náměstí Eva Buchtová.

Přímo v suterénních prostorách budov školy na Tererově náměstí i na Helsinské ulici jsou k dispozici zdroje nezávadné vody, která ale dále podle ředitelky zřejmě dále putuje do olověných vodovodních rozvodů.

V Drahanovicích začíná nový školní rok až dnes. Obec musela vybudovat provizorní třídy, škola má špatné krovy

V Drahanovicích na Olomoucku začíná nový školní rok až dnes, začátek musel být o týden posunut kvůli špatnému stavu krovu školní budovy. Děti proto měly minulý týden ředitelské volno a ode dneška se budou učit v provizorních prostorách na obecním...

„Na Helsinské je překročení ve větší míře, na Tererce to není tak špatné, budovy tam jsou novější. Budeme doplňovat ještě další měření, abychom měli podrobně zmonitorovanou celou školu. Je docela možné, že u některých pavilonů se omezení uvolní, protože analýza proběhla na základních vstupech a výstupech,“ přiblížila Eva Buchtová.

Fungování velké školy, která úzce spolupracuje s Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého, je podle ředitelky zajištěno bez omezení. „Školní jídelna je v nové přístavbě a problém tam není. Záležitosti jako toalety či umývání rukou fungují dál v běžném režimu,“ dodala Buchtová.

Situaci z dlouhodobého hlediska tak bude muset řešit zřejmě stavebním zásahem zřizovatel školy, tedy Statutární město Olomouc. „Na výsledek měření budeme určitě reagovat úpravou plánu obnovy školních budov, který máme zpracovaný. Abychom co nejdříve dostali hodnoty do těch správných rozmezí. O situaci vím, ale neznám konkrétní závěry například z hlediska zdravotní závadnosti. Určitě je vůle tuto záležitost řešit. Snažíme se zaměřit na tyto problémy v předstihu, ale vzhledem k rozpočtové situaci města je to složité. Mrzí mě to zejména ve vztahu k dětem, které zřejmě po nějakou dobu konzumovaly vodu, která nebyla dle schválených norem,“ prohlásil náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc), v jehož gesci je také oblast školství.

Zda se zvýšený obsah těžkého kovu v pitné vodě prokázal při kontrolách i na jiných školách v Olomouci, aktuálně není jasné. „Nemám zatím takovou informaci. Jsem rád, že hygiena odvádí svou dobrou práci. Město kontroly tohoto typu neprovádí a je dobře, že nyní máme tuto informaci,“ podotkl náměstek Tichák.

Podrobnější informace a stanovisko ke zjištěným hodnotám na školách ze strany KHS Olomouckého kraje zatím není k dispozici.

Důvod specificky zaměřeného státního zdravotního dozoru zdůvodnila ve svém březnovém dopise určeném zástupcům škol a jejich zřizovatelů hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová. Ta v něm upozornila na přijetí nové směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2020/2184 ze dne 16. prosince 2020 o jakosti vody určené k lidské spotřebě. V návaznosti na tuto směrnici je v současné době připravována novela zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, která upraví povinnosti pro osoby provozující (zřizující) z hlediska ochrany veřejného zdraví objekty, které jsou určeny k pobytu zranitelných populačních skupin: tzn. prioritní prostory, mezi něž budou zařazeny vedle např. zdravotnických zařízení i školy a školská zařízení. Tyto osoby budou muset do 30. 6. 2028 zpracovat posouzení a řízení rizik vnitřního vodovodu a přípojky se zaměřením na výskyt olova v pitné vodě.
Z důvodu pomoci školám a školským zařízením (zřizovatelům) při naplňování této povinnosti byl proto v letošním roce, prostřednictvím pokynu hlavní hygieničky, zahájen cílený státní zdravotní dozor zaměřený na sledování obsahu olova v pitné vodě vybraných škol a školských zařízení.
Východiskem úkolu je vytipování objektů škol a školských zařízení s pravděpodobnou přítomností vnitřních olověných vodovodních rozvodů včetně jejich přípojek, přičemž rozhodujícím kritériem výběru je stáří budovy a stav provedených rekonstrukcí vnitřní vodovodní sítě.
Zdroj: Hygienická stanice hlavního města Prahy

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní základní škola Tererovo náměstí

Štítky Škola, základní škola, budova, voda, pitná voda, nepitná voda, olovo, olovo ve vodě, omezení, zákaz, hygiena, Krajská hygienická stanice, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Krejčí

Ještě cca v 88 roce jsme jako učni dělali na kterési základce v Olomouci celé rozvody vody v olovu.

Čtvrtek, 2. listopadu 2023, 13:20Odpovědět

Nepitná voda v olomoucké škole: Hygienici vydali zákaz kvůli vyššímu obsahu olova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.