Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hasiči loni vyjížděli skoro k osmi tisícům zásahů. Přibyl počet živelných pohrom

V roce 2023 museli krajští hasiči vyjíždět k 7922 situacím. Při požárech, dopravních nehodách nebo při úniku nebezpečných látek dohromady zachránili přes 2300 lidí. Oproti roku 2022 se zvýšil počet technických havárií, které byly spojené s počasím.

Nejvíce v loňském roce hasiči k situacím označeným jako technická pomoc. Bylo jich téměř čtyři a půl tisíce. „Mezi technické pomoci patří zásahy v souvislosti se živelnými pohromami, jako jsou vichřice, povodně, přívalové deště či sesuvy půdy. Zároveň mezi ně počítáme též výjezdy k otevření bytu, vyproštění osob z výtahu nebo likvidaci obtížného hmyzu,“ vysvětlila mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Zvýšené hladiny hasiče zaměstnávali hlavně během Vánočních svátků. Během nich zasahovali u více než 250 událostí. „Nejčastěji nás zaměstnávali zásahy ve spojení se silným větrem, tajícím sněhem a zvýšenými hladinami řek. Čerpali jsme vodu ze sklepů, čistili koryta i propustky a instalovali jsme pytle s pískem,“ uvedla tehdy Balážová.

Hasiči se také nezastavili v noci na 27. srpna. Kvůli bouřce vyjížděli k více než 200 událostem. „Většina výjezdů se zaměřovala na odstraňování popadaných stromů, větších větví a také drátů elektrického vedení. Evidujeme také několik utržených menších částí střech, většinou se jednalo o stržené oplechování a dřevěné konstrukce,“ vysvětloval na konci prázdnin mluvčí Zdeněk Hošák.

Více výjezdů hasiči zaznamenali i v případě dopravních nehod. Počet se vyšplhal k číslu 1301. Kromě pozemních komunikací, kde hasiči pomáhali třeba i u 20 hromadných nehod, šlo také o 43 kolizí na železnici a 3 letecké nehody.

Navzdory všem předpokladům řeka Morava dnes ráno dosáhla v Nových Sadech v Olomouci třetího povodňového stupně, když překročila 430 centimetrů. Stav ohrožení však trval jen chvíli, podle aktuálních dat už hladina Moravy začala opět klesat.

Čeho ale v loňském roce ubylo, jsou požáry. Těch hasiči řešili 863, tedy o 177 méně, než v roce 2022. „Zachránili jsme při nich 63 lidí, 378 osob jsme evakuovali,“ sdělila mluvčí. Zraněno při nich bylo 61 lidí a 10 hasičů, 9 lidí v přímé souvislosti s požárem zemřelo. „Díky včasným zásahům se nám podařilo uchránit majetek za téměř 1,15 miliardy korun, což je dvojnásobek oproti roku 2022,“ doplnila Balážová.

Hasiči dokázali při svých loňských výjezdech zachránit 2345 lidí. Dohromady přijalo Krajské informační a operační středisko na číslech 112 a 150 přes 170 tisíc hovorů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky hasiči, rok 2023, výjezdy, živelné pohromy, Olomoucký kraj, HZS Olomouckého kraje

Hasiči loni vyjížděli skoro k osmi tisícům zásahů. Přibyl počet živelných pohrom  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.