Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Rodičům a dětem v Olomouci poslouží nový Family point. Další má začít fungovat od února

V Olomouci se podařilo rozšířit portfolio takzvaných Family pointů, které slouží především rodičům s malými dětmi. Čtveřice míst nabízí možnost nakrmit či přebalit dítě a také případně získat informace o aktivitách města týkajících se podpory rodin. Nejnovější Family point sídlí v budově Namiro na ulici Palackého.

Místností s potřebným vybavením nazvané Family point zřizuje město Olomouc celkem pět – v pobočkách Knihovny města Olomouce na náměstí Republiky a v Jungmannově ulici, v budově olomoucké radnice na Horním náměstí, nově také ve 2. patře objektu NAMIRO v Palackého ulici a od letošního února bude Family point fungovat i v prostorách odboru sociálních věcí ve Štursově ulici.

„Hlavním cílem služby Family Point je poskytnout rodičům veřejný bezplatný prostor přátelský rodině, který poskytuje praktickou možnost přebalit, nakrmit své dítě, pečovat o něj, získávat informace a inspiraci pro podporu rodinného života nebo ho využít jako prostor pro setkávání a odpočinek,“ vysvětlila na webu města smysl služby náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská (Piráti a ProOlomouc).

Olomouc analyzuje návrh nové malé haly vedle Plecharény, stavět se má příští rok

Olomouc pokračuje s přípravami na vybudování nové malé hokejové haly v sousedství zimního stadionu v centru města. Důležitými parametry je splnění norem pro juniorskou a dorosteneckou extraligu a hokejovou akademii, aby sportoviště mohlo sloužit...

V České republice je momentálně ve čtyřech krajích celkem 62 Family Pointů. Jejich seznam a umístění lze vyhledat na webu familypoint.cz. Podrobnější informace o olomouckých místech jsou vyznačeny v informačním letáku.

V každém z těchto míst rodiče najdou přebalovací pult a podložku, židli či křeslo vhodné pro kojení, dětskou židličku pro krmení, odpadkový koš na pleny, herní koutek s hračkami, informační stojan s letáčky a tištěnými materiály pro rodiny a návštěvní knihu. „Situace, kdy je potřeba venku akutně přebalit nebo v klidu nakrmit dítě, znají všichni rodiče. U těchto místností zřizovaných městem oceňuji hlavně to, že člověk má oproti běžným dětským koutkům jistotu, že v nich bude vždycky všechno potřebné vybavení, navíc udržované v čistotě a pořádku. Je dobře, že jich zrovna v našem městě máme tolik,“ komentoval olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

„Kromě pěti zmíněných základních Family Pointů zřizovaných městem existuje v Olomouci ještě takzvaný kontaktní Family Point v prostorách rodinného centra Olivy, kde je přítomen také kontaktní pracovník. Ten poskytuje rodinám základní poradenství a informace či pořádá bezplatné tematické akce pro rodiče a širokou veřejnost,“ uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Ohodnoť článek

Foto Dagmar Prachniarová

Štítky Rodina, děti, Family point, rodinná politika, Olomouc

Rodičům a dětem v Olomouci poslouží nový Family point. Další má začít fungovat od února  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.