Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Prostějov pokračuje v modernizaci veřejného osvětlení. Letos chce vyměnit tisíc svítidel

Město Prostějov chystá v letošním roce další etapu postupného přechodu veřejného osvětlení k úspornějším LED zdrojům. V roce 2024 chce radnice nechat vyměnit přibližně tisíc starých sodíkových lamp. Hodnota investice se má pohybovat okolo jedenácti milionů korun a dotační podpora může činit až 90 procent nákladů. Veřejná zakázka je ve fázi přípravy zadávacího řízení.

Chystaná další etapa modernizace veřejného osvětlení se podle primátorova náměstka Jiřího Pospíšila (PéVéčko) bude týkat například Domamyslic a Krasic či ulic Rejskova, Havlíčkova nebo Vápenice. „Předpokládaný termín realizace je od července 2024 do listopadu 2024,“ podotkl náměstek. Radnice nyní dokončuje předchozí část modernizace, která začala loni na podzim a zahrnuje výměnu 500 svítidel. Od roku 2022 bylo v Prostějově modernizováno zhruba 2200 svítidel. Město chce postupně vyměnit všech 5200 lamp veřejného osvětlení.

Developer chce po Prostějovu 320 milionů odškodného, nemohl postavit obchodní centrum. Rozhodne soud

Stovky milionů korun odškodného požaduje po Prostějovu společnost Manthellan, která v centru města chtěla postavit obchodní centrum za miliardu. Žalobu začne projednávat příští týden soud, prostějovské zastupitelstvo veškeré návrhy Manthellanu na...

Výměna sodíkových lamp za LED zdroje světla je pro město výhodná. „Úspora činí až o 80 procent elektrické energie," uvedl Pospíšil. Například loni od ledna do konce srpna klesla v Prostějově spotřeba elektrické energie za provoz veřejného osvětlení meziročně o 17 procent. Ve finančním vyjádření činí úspora bez započtení DPH bezmála dva miliony korun. Cena moderních LED zdrojů světla v posledních letech podle Pospíšila navíc klesla na polovinu, takže jsou pro města cenově dostupnější.

Velkou výhodou nových LED svítidel je také snížení nákladů na údržbu a omezení nežádoucího světelného smogu. Změnu veřejného osvětlení v Kolářových sadech si pochvalují pracovníci nedaleké hvězdárny, které při pozorování noční oblohy už tolik neruší rozptýlené světlo z pouličních lamp.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Prostějova

Štítky Investice, modernizace, veřejné osvětlení, Prostějov, Olomoucký kraj

Prostějov pokračuje v modernizaci veřejného osvětlení. Letos chce vyměnit tisíc svítidel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.