Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nábytek či pračka u kontejnerů. Olomoučtí strážníci řeší černé skládky i několikrát denně

I v úvodu roku 2024 se strážníci městské policie a pracovníci technických služeb v Olomouci potýkají s prohřešky občanů v oblasti nakládání s odpady. Nejen u kontejnerů končí například rozměrné kusy nábytku či vyřazená elektronika, což může být kvalifikováno jako zakládání černé skládky. Lidé mohou objemný odpad zdarma odevzdat ve sběrových dvorech.

Černé skládky jako evergreen. Přerov koupí fotopasti, Prostějov využívá mobilní kamery

Důslednější dohled nad často zaneřáděnými lokalitami nejen v okolí kontejnerových stání plánuje přerovský magistrát. Vyhazování odpadků či například nábytku na nevhodná místa bude hlídat s využitím fotopastí. Dohledové systémy využívají kvůli...

Minulý týden řešili strážníci Městské policie Olomouc během jediného dne hned sedm případů porušení zákonů o odpadech a o výrobcích s ukončenou životností. Dva takové prohřešky zaevidovali na ulici Chelčického, dále na Kosinově, Na Letné, Rožňavské, třídě Míru a třídě Svobody. Od začátku ledna už strážníci podle mluvčího Městské policie Olomouc Petra Čunderleho řešili celkem 25 přestupků tohoto charakteru. „Nefunkční elektronika, starý nábytek, sjeté pneumatiky, stavební suť nebo jen obalový materiál, který se nevlezl do kontejneru. Jen malý výčet věcí, kterých se lidé zbavují, a to odložením vedle kontejneru nebo v horším případě odhozením v okrajových částech města, které nejsou tak frekventované,“ popisuje Čunderle.

Lidé přitom mají možnost využít zdarma pro odložení většiny odpadů služeb tří sběrových dvorů v Olomouci, staré pneumatiky a stavební suť je pak potřeba odvézt na sběrné místo pro podnikatele v Chválkovicích a uhradit příslušný poplatek. „Apelujeme na občany, aby nejen výše uvedené věci, kterých se chtějí zbavit, ale i běžný odpad z domácností ukládali do příslušných kontejnerů nebo využili sběrových dvorů. Odkládáním mimo místa k tomu určená se vystavují vysoké pokutě ve správním řízení, ale svým jednáním mohou také nenávratně poškodit přírodu,“ zdůrazňuje mluvčí strážníků. S obdobnými obtížemi se potýkají i další města napříč regionem Olomouckého kraje, kromě negativního dopadu na životní prostředí navíc odklízení nevhodně odloženého odpadu znamená další finanční zátěž pro technické služby a následně pro rozpočty měst či obcí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Olomouc

Štítky Odpad, černá skládka, černé skládky, Olomouc, přestupek, Městská policie Olomouc, Technické služby Olomouc

Nábytek či pračka u kontejnerů. Olomoučtí strážníci řeší černé skládky i několikrát denně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.