Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Olomouckém kraji funguje 473 knihoven. Hejtmanství je podpoří 14 miliony

Více než čtrnáct milionů korun rozdělí Olomoucký kraj na provoz knihoven v regionu. Přes necelou desítku knihoven z větších měst putuje finanční podpora do celkem 473 zařízení v jednotlivých obcích.

Italští karabiniéři přivezli do Olomouce mnoho let ztracenou knihu. Historický tisk našli na aukci

Z rukou podplukovníka italských karabiniérů Giuseppeho Marseglii převzal biskup Antonín Basler cennou publikaci Postilla super epistolas et evangelia. Knihu z počátku 16. století vypátralo speciální oddělení četnictva v aukční síni v Terstu a po...

Čtrnáct milionů z rozpočtu Olomouckého kraje si mezi sebe rozdělí Knihovna města Olomouce, Městská knihovna v Přerově, Městská knihovna Prostějov, Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk, Městská kulturní zařízení Jeseník, Městská kulturní zařízení Hranice a Městská knihovna Lipník nad Bečvou. Osmou podpořenou institucí je pak Vědecká knihovna Olomouc. „Ta od kraje dostává zvláštní finanční dotaci, zajišťuje totiž výkon všech regionálních knihoven,“ podotkla mluvčí hejtmanství Alena Minxová.

„Peníze kraj rozdává sedmi takzvaným pověřeným knihovnám, skrze ně se totiž peníze dále dostávají i k menším obecním knihovnám. Tyto pověřené knihovny poskytují podporu dohromady 473 knihovnám v celém kraji,“ řekl krajský radní pro oblast kultury Jan Žůrek (Spojenci).

Kromě dalších příjmů knihoven tak každoroční příspěvek z kraje napomůže například s pořádáním různých akcí, vzděláváním knihovníků či rozšiřováním fondu knih určených k vypůjčení. „V knihovnách měst a obcí jsou knihovnické a informační služby často omezené. V malých obcích jsou také často centrem dění a přispívají k jejich rozvoji. Jejich finanční podpora je proto pro kraj milou samozřejmostí,“ doplnil na webu kraje hejtman Josef Suchánek (STAN).

Ohodnoť článek

Foto Knihovna města Olomouce

Štítky Knihovna, četba, půjčení knih, peníze, podpora, Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji funguje 473 knihoven. Hejtmanství je podpoří 14 miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.