Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Mrtvá kočka v přerovské galerii budí vášně. O jejím osudu rozhodne hlasování obyvatel na sociálních sítích

Obrovské vášně a vlnu emocí vyvolalo dílo Margarity Ivy Ukolébavka vystavené v přerovské galerii Window Gallery. Galerista Robert Runták se proto rozhodl spustit hlasování, zda nemá být dílo zakryté. Jde o mrtvou kočku zalitou do epoxidu.

"V návaznosti na diskusi jsem se rozhodl umožnit lidem, členům sociální skupiny Přerováci, v anketě rozhodnout o tom, jak bude výstava dále probíhat. Hlasování poběží do neděle a lidé volí ze dvou možností. Umělecké dílo buď zůstane po zbytek výstavy, tedy do 29. února viditelné, anebo bude sice vystaveno, avšak skryto za roletou, takže ho nikdo neuvidí," potvrdil sběratel umění, investor a ředitel přerovského exekutorského úřadu Robert Runták

Na sociálních sítích vzbudilo vílo Ukolébavka v minulých dnech stovky bouřlivých reakcí. "Bože, to už je hodně morbidní vystavovat mrtvou kočku zalitou v bloku a nazývat to ještě umění. Klidně mě ukamenujte, ale tohle je můj názor," svěřila se například Andrea Antoniou-Vojtášková.

Negativních reakcí bylo velmi mnoho. "Bohužel mne jste nepřesvědčil. Není to žádné umění, ale výplod chorého mozku! Svědčí to jen o tom, že svět je nemocný. Smutné. A jako domácí kutil pro takové umění nemám pochopení a klidně si mě kritizujte," uvedla další z diskutujících Soňa Brázdová.

V diskusi se však objevily i pochvalné reakce, které upozorňovaly na svobodu umělecké tvorby a riziko cenzury. Někteří diskutující ocenili i Runtákův nápad nechat kočku v galerii vystavenou, ale zakrýt ji roletou. "Doufám, že kočka bude schovaná za roletu a vznikne tak speciální přerovská verze Schrödingerovy kočky, kdy kočka zároveň vystavená je i není," reagoval s nadsázkou například Václav Dejčmar.

Neobvyklý design i inovativní technologie. O projektování budovy SEFO jsem hodně stál, říká architekt Šépka

Inovativní metodou 3D tisku z takzvaného ultra vysokohodnotného betonu chtějí odborníci vystavět budovu Středoevropského fóra v Olomouci. Roky plánovaná stavba vstupuje do etapy detailních příprav, při kterých se otestuje i možnost využití...

Robert Runták provozuje Window Gallery v Přerově od září roku 2018. Díla jsou vystavená tak, že je vidí každý kolemjdoucí. Letos v lednu jako třiatřicátou výstavu v pořadí představil dílo umělkyně Margarity Ivy Ukolébavka. Autorka žije v Praze a původem je z ukrajinského Záporoží.

"Tušil jsem, že výstava bude přijata rozporuplně, avšak vzbudila nad očekávání velké emoce a vlnu nesouhlasu. Několik lidí mě vyzvalo, abych výstavu ukončil. Pokusil jsme se vystavené dílo vysvětlit, příspěvek vyvolal opět bouřlivou reakci," přiznal Runták, který je naprostým zastáncem svobody umělecké tvorby. Nikdo by podle něho neměl určovat, co umělec má a nemá tvořit.

ANKETA: Mrtvá kočka v přerovské galerii. Je to umění, nebo není?

Celkem hlasovalo1398 čtenářů

"Chápu, že pohled na mrtvou kočku může být pro leckoho nepříjemný, ale je smyslem umění, aby mimo jiné budilo emoce. Umění nás nutí koukat se na svět jinak, přemýšlet o něm v jiných perspektivách. Přemýšlet třeba o smrti nebo o válce, před čímž dnes většinová společnost nejraději zavírá oči. Margarita Ivy nešokuje svojí kočkou lacině a prvoplánově. Dílo má svoje souvislosti, přičemž klíčem k jeho pochopení je text ukolébavky vyšitý na kapesníku," argumentuje Runták.

Překvapilo ho například to, že v zemi, kde trhá rekordy v návštěvnosti výstava mrtvých lidských těl, dokáže jedno jediné dílo vzbudit tolik emocí. "Dovolím si ocitovat legendární větu F. X. Šaldy: Umění se nemusí líbit, líbit se musí děvka," dodal na sociálních sítích Runták.

Šéf hnutí spOLečně Robert Runták zvažuje, že se stáhne z politiky. Koalici v Olomouci to neovlivní

Šéf hnutí spOLečně Robert Runták zvažuje, že se stáhne z politiky. Současnou koalici v Olomouci to neovlivní, svůj případný odchod plánuje když tak až na konci tohoto volebního období. Bohatý exekutor Runták naznačil, že by hnutí spOLečně za...

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Robert Runták

Štítky kočka, mrtvola, epoxid, umění, dílo, reakce, kritika, Window Gallery, sociální síť, galerie, umění, výstava, emoce, roleta, Přerov, Robert Runták

Mrtvá kočka v přerovské galerii budí vášně. O jejím osudu rozhodne hlasování obyvatel na sociálních sítích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.