Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Olomoucká zoo se loučí s mravenečníkem Sylvinem. Zasloužil se o první odchované mládě v tuzemsku

Olomoucká zoo se dnes rozloučila se samcem mravenečníka velkého Sylvinem. V roce 2011 se postaral o vůbec první mládě narozeného v tuzemsku, za svůj život měl sedm potomků. Ročního Sylvina původem z Francouzské Guyany získala zoo v roce 2004.

"Samec Sylvin pomalu přestal přijímat potravu, celý den převážně spal, pakliže se pohyboval, tak velmi vratce, později nechtěl vstávat už vůbec, proto jsme přistoupili k jeho eutanázii," vysvětlila ošetřovatelka Hana Dostálová.

V expozici nyní zůstala šestnáctiletá samice, ke které bude zoo ještě před tím, než pořídí nový chovný pár, pořizovat mladého samce. Se Sylvinem se do budoucna setká olomoucká veřejnost znovu, jeho kostra bude vystavena k výchovně vzdělávacím účelům.  

Mravenečníci denně sežerou až 30 tisíc mravenců a termitů. Spolu s nimi polykají kamínky a písek, kterými v žaludku s pomocí žaludečních šťáv mravence rozmělňují. Jejich chov není snadný, jedním z důvodů je absence termitů v potravě. Nejdůležitější část jídelníčku se nahrazuje velmi obtížně.

Mravenečníci patří do skupiny chudozubých, žijí v oblastech pamp Jižní Ameriky. Nejstarší mravenečníci žili na Zemi již před více než 20 miliony let. Mravenečník sice nemá zuby, zato má až 60 centimetrů dlouhý jazyk, který je schopný vypláznout až stošedesátkrát za minutu.

"Řadí se k typickým samotářům, kteří hledáním potravy stráví mnoho času a urazí nemálo kilometrů. Jelikož jsou výborní plavci, vzdálenosti překonávají i přes vodní plochy. Mravenečník je obdařen sice pěti prsty, ale jen tři prostřední disponují dlouhými drápy, kterými coby potravní specialista rozhrabává termitiště," dodala mluvčí zoo Iveta Gronská.

Nejvyšší návštěvnost za čtvrt století. Zoo Olomouc hlásí úspěšný rok a plánuje další investice

Do zoologické zahrady v olomoucké městské části Svatý Kopeček zavítalo v roce 2023 přes 381 tisíc návštěvníků, jde o překonání této statistiky za předchozích 25 let. Loni zoo otevřela dvě nové části safari a dál se věnovala také důležitým, i když...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, mravenečník, úmrtí, Olomouc, Svatý Kopeček, termit, mravenci, Francouzská Guyana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo se loučí s mravenečníkem Sylvinem. Zasloužil se o první odchované mládě v tuzemsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.