Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Tříkrálová sbírka v Arcidiecézi olomoucké měla rekordní výsledek. Lidé věnovali přes 40 milionů

Tříkrálová sbírka v Arcidiecézi olomoucké měla letos historický úspěch, lidé věnovali rekordních 40,9 milionu korun, což je o 2,4 milionu víc jak loni. Charita peníze využije na pomoc potřebným, rodinám v obtížné situaci, seniorům, lidem s postižením, matkám s dětmi v tísni nebo lidem bez domova.

"Přes dvacet tisíc dobrovolníků, dětí i dospělých, ochotně vyrazilo ve svém volném čase do zimy a nepohody, navštěvovali lidi dům od domu a rozdávali radost. A teprve nakonec nabídli lidem možnost podílet se svým darem na pomoci bližním, kteří jsou nemocní, opuštění anebo odsunutí na okraj společnosti. Chtěl bych každému jednomu z nich osobně poděkovat," uvedl ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt

V Olomouckém kraji se nejvíce dařilo Charitě v Olomouci, která přinesla 2,5 milionu, Šternberku s 2,4 a Zábřehu se dvěma miliony korun. Všechny místní charity patřící do Arcidiecézní charity Olomouc vykoledovaly o šest procent více než v předešlém roce.

"Je to překvapení, radost, úžas, nadšení, vděčnost a obrovský závazek. Mnoho lidí má dnes skutečně hlouběji do kapsy a snad i proto více vnímají potřeby těch druhých. I přesto je výtěžek v naší diecézi vyšší než loni. Mnoho lidí má dnes s prací Charity osobní zkušenost a důvěřují nám," soudí Keprt.

Celkově se do Tříkrálové sbírky zapojilo více než 6100 kolednických skupin, což je o 200 skupin více než v předchozím roce. 

Peníze z Tříkrálové sbírky poputují na stovky projektů v regionu. Charita Olomouc podpoří provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi, opravu zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, rekonstrukci Domova sv. Kosmy a Damiána pro lidi v nouzi se sníženou soběstačností nebo výdejnu potravin a oblečení lidem ohroženým chudobou. Část výtěžku Charita věnuje na rychlou pomoc osobám v nouzi, kterým hrozí sociální propad.

Tříkrálová sbírka, která vznikla z podnětu tehdejšího olomouckého arcibiskupa Mons. Jana Graubnera, nyní arcibiskupa pražského, se poprvé konala v roce 2000 na území Olomoucké arcidiecéze. Díky pozitivnímu ohlasu se od roku 2001 rozšířila do všech diecézí České republiky.

Nemocný Martínek odletěl na kliniku do Montpellier, na jeho léčbu lidé darovali 150 milionů

Martínek, vážně nemocný chlapec z Mohelnicka, odletěl s rodinou v neděli do Francie, kde ho čeká speciální genová terapie. Hoch trpí těžkou formou takzvaného AADC syndromu a jeho příběh vyvolal v minulém roce vlnu solidarity napříč Českou...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto olomouc.charita.cz

Štítky rekord, Tříkrálová sbírka, výtěžek, charita, Olomouc, Olomoucký kraj, Charita Olomouc, Jan Graubner, Šternberk, Zábřeh, Arcidiecéze olomoucká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříkrálová sbírka v Arcidiecézi olomoucké měla rekordní výsledek. Lidé věnovali přes 40 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.