Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Olomouc přidělí čtyři startovací byty losem. Bydlení pro mladé řeší i další města regionu

Olomoucký magistrát nabízí čtyři své byty se zvýhodněným nájmem. Určené jsou zejména pro mladé páry a rodiny. K možnosti bydlet v jednom z městských bytů musí zájemci splňovat specifické podmínky.

Pro podání žádosti o městský byt je nutné, aby součet věku obou partnerů nebyl vyšší než 65 let, oba musí být ekonomicky aktivní a jejich měsíční příjem by se měl pohybovat mezi výší minimální mzdy, nesmí být však vyšší než 1,5násobek průměrné mzdy. „Nikdo z rodiny zároveň nesmí být v exekuci či insolvenci, mít dluhy vůči městu a jeho organizacím, nebo být výlučným vlastníkem jiné nemovitosti určené k bydlení,“ doplnila výčet podmínek Lenka Jedličková z olomouckého magistrátu.

Ze všech žádostí přijatých do 7. února bude město losovat nové nájemce. Byt bude moct využívat nanejvýš pět let, poté by jej měl získat další zájemce. „Ačkoliv jsme i v městských bytech museli od prvního března přistoupit ke zvýšení nájemného, stále při porovnání s cenami na volném trhu vychází městské bydlení levněji,“ vysvětlila náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská (ProOlomouc a Piráti). Nájemné startovacích bytů tak bude stát 130 korun za metr čtvereční. „Jsem přesvědčená, že mladí lidé této nabídky využijí,“ doplnila náměstkyně.

Veškeré informace o volných bytech, včetně termínů prohlídek a podmínek žádostí, lze najít na stránkách Správy nemovitostí Olomouc.

Realitní kancelář DACHI rozšiřuje svůj tým. Chceme se připravit na oživení trhu, říká majitel firmy Marek Novotný

Do světa obchodování s nemovitostmi vstoupil před více než třiceti lety a své podnikatelské začátky spojil s objevováním Čech, Moravy a Slezska. Olomoucký rodák Marek Novotný totiž zprostředkovával prodeje hradů, zámků a dalších historických...

Byty pro mladé i v dalších městech.

Na mladé myslí i vedení dalších okresních měst v kraji. Například v Přerově vyčlenili v roce 2022 dva startovací byty o velikosti 2+1 na adresách Kopaniny a Jižní čtvrť. „Žadatelem o startovací byt může být osoba do 30 let včetně, v případě žadatelů partnerů nebo manželů nesmí přesáhnout součet jejich věku 60 let,“ vysvětlila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Stejně jako v Olomouci nesmí přerovský žadatel vlastnit nemovitost určenou k bydlení a musí být alespoň šest měsíců na trhu práce.

„Výše nájemného činí 70 korun za metr čtverečný, respektive 80 korun za metr čtverečný v případě prodloužení nájemní smlouvy,“ dodala mluvčí.

V Jeseníku zatím žádné byty vyčleněné nejsou, ačkoliv s nimi radnice do budoucnosti počítá. „Řešíme zatím kritéria startovacího bydlení. Město se k tomu nachází ve složité situaci, kdy vlastní jen 105 bytů,“ vysvětlila mluvčí města Jeseník Markéta Kaniová. „Chtěli bychom pro mladé vyčlenit minimálně dva byty, ale mělo by jich být o něco více,“ doplnila mluvčí.

Prostějovská radnice žádné městské byty pro mladé aktuálně nevlastní, podle mluvčí radnice Jany Gáborové je ale otázka bydlení pro mladé předmětem diskuzí vedení města. „Dle mých informací v ulici Na Lukách je objekt postavený soukromým developerem, který má startovací byty pro mladé do 35 let,“ sdělila Gáborová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky městské byty, startovací byty, Olomouc, Olomoucko, Z kraje, nájem, rodiny, mladí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc přidělí čtyři startovací byty losem. Bydlení pro mladé řeší i další města regionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.