Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Přes 800 školáků bude mít obědy zdarma. Kraj je podpoří z dotací

Obědy do škol je název projektu, díky kterému mají děti z nízkopříjmových rodin nárok na finanční podporu na školní obědy. Letos se do projektu opět zapojil i Olomoucký kraj. Podle hejtmanství počet podpořených školáků vzrostl o více než dvě stovky dětí.

Pro školní rok, který končí letos v červnu, a ten následující, má kraj z evropských i vlastních zdrojů k dispozici 18,8 milionu korun. Těmi hodlá podpořit 860 školáků z různých škol napříč krajem. Podle kraje je to o více než 200 dětí více než dříve.

„Celkem jsme v tomto školním roce vyhověli třiadevadesáti žádostem o podporu. Na obědy zdarma má v tomto roce nárok 860 školáků,“ uvedl hejtman Josef Suchánek (STAN). Nejvíce příjemců podpory, podle krajské mluvčí Aleny Minxové, pochází z Přerova, Prostějova, Hanušovic na Šumpersku a Javorníku na Jesenicku.

Nová hokejová hala v Olomouci? Kromě developera Morávka má zájem i stavební gigant Strabag

O stavbu nové multifunkční haly pro hokej, sport a kulturu nebo o opravu stávajícího zimního stadionu v centru Olomouce mají nakonec zájem developer Richard Morávek a stavební společnost Strabag. Město s nimi povede takzvané předběžné tržní...

Peníze na obědy rozděluje kraj přímo školám a školkám, které jsou do projektu zapojené. Proces přijímání žádostí probíhal ve dvou kolech. „V prvním kole jsme vyhověli 52 žádostem, v kole druhém pak 41 žádostem. Školy mohou žádat opakovaně, proto se celkový počet žádostí nerovná celkovému počtu škol,“ vysvětlila mluvčí Minxová s tím, že v druhém – lednovém – kole přijal kraj žádosti od 63 žadatelů.

Rodiče dětí, kteří mají zájem o tuto formu podpory, musí školnímu zařízení doložit, že pomoc skutečně potřebují. „Lze podpořit dítě, žáka nebo studenta, jehož zákonný zástupce je příjemcem dávek hmotné nouze,“ objasnila mluvčí s tím, že se může jednat o doplatek na bydlení, případně příspěvek na živobytí.

„S aktuálním školním rokem začala v republice platit nová pravidla, dotační program už nevyhlašuje ministerstvo, ale kraje. Proces podání žádosti je náročný, ale díky zvýšenému nasazení a skvělé metodické podpoře jsme vše se školami zvládli bez větších problémů,“ dodal krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec (TOP09).

Žadatelem se rozumí mateřské, základní a nově taktéž střední školy. „Ty z celkového počtu podpořených škol tvořily třináctiprocentní část,“ doplnila mluvčí v závěru.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky školní obědy, školy, podpora, nouze, pomoc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes 800 školáků bude mít obědy zdarma. Kraj je podpoří z dotací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.