Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Olomoucká Pevnost poznání rozšíří expozice, chystá i otevření kavárny

Více než sto tisíc návštěvníků zamířilo v uplynulém roce do olomouckého interaktivního muzea vědy zvaného Pevnost poznání. Rok 2024 se ponese v duchu sloganu S láskou k poznání, první akce science centra letos má podtitul Láska je věda. Muzeum rozšířilo své aktivity i do nové budovy Envelopa Hub, ve svých původních prostorách chystá také otevření kavárny.

Loni science centrum Univerzity Palackého navštívilo 106 029 návštěvníků, oproti roku 2022 to bylo o pět procent více. Na letošní rok se plánují nové expozice a také další rozšíření programu, který již nyní zahrnuje jedenáct popularizačních akcí. První akce letošního roku s názvem Láska je věda, která se koná v Pevnosti poznání od 17. do 18. února ve všech expozicích.

FOTOGALERIE: Jedinečná ptačí říše v Přerově. Po rekonstrukci se otevře muzeum Ornis

Ornitologická stanice (ORNIS) v Přerově otevře po takřka tříleté rekonstrukci své prostory návštěvníkům z řad veřejnosti. Ti se mohou těšit zejména na jedinečnou expozici Ptáci České republiky. Rozsáhlá proměna odborného a popularizačního centra...

Pevnost poznání loni rozvinula své aktivity také do nedaleké budovy Vědeckotechnického parku UP Envelopa Hub, kde vznikla moderní laboratoř s názvem UP_LAB. Konat se zde budou workshopy a kreativní dílny zaměřené na moderní technologie jako například 3D tisk, virtuální realitu nebo robotiku. „Zájem o naše doprovodné aktivity ze strany veřejnosti narostl, a proto jsme se rozhodli vytvořit další prostor pro vzdělávání. Stejně tak budeme v průběhu roku organizovat oblíbené popularizační akce zaměřené na různé vědecké oblasti,“ uvedl programový ředitel muzea Roman Chvátal.

Muzeum návštěvníkům nabídne také kavárnu v prostorách expozice zaměřené na historii. „Jsem rád, že se po tolika průtazích, zapříčiněných nejdříve covidem a poté několika koly výběrových řízení, podařilo dotáhnout projekt do úspěšného konce," komentoval ředitel centra Matěj Dostálek.

Návštěvníky hodlá muzeum letos do svých expozic přilákat také prostřednictvím nového videoklipu, který ukazuje, co všechno se dá zažít v interaktivních expozicích. „Chtěli jsme podtrhnout emoce, které jsou s budovou spojené. Muselo to být osobní a autentické, proto Pevnost poznání celý spot koprodukovala společně s olomouckou produkcí StoryFactory," doplnil ředitel. Film doprovází originální hudba Jana P. Muchowa, který je autorem hudby k řadě českých filmů.

Pevnost poznání sídlí ve zrekonstruované, památkově chráněné budově velkého dělostřeleckého skladu z roku 1857. Prostřednictvím expozic, dílen, laboratoře a digitálního planetária zde zaměstnanci a studenti univerzity zábavnou a hravou formou přibližují dětem i dospělým vědecké poznatky i historická fakta. Otevřena byla v dubnu 2015, její vybudování stálo přes 150 milionů korun. Návštěvníkům nabízí čtyři expozice - Do historie, Živá voda, Rozum v hrsti a Světlo a tma.

Popularizační akce v Pevnosti poznání v roce 2024
Láska je věda 17. a 18. února
Veletrh zdraví 11. až 17. března
Odpudiví nebo kouzelní 6. až 7. dubna
Academia Film Olomouc 23. až 28. dubna
Přírodovědný jarmark 21. června
Letní mise Strážců poznání 1. července až 31. srpna
Odpudiví nebo kouzelní 7. a 8. září 
Noc vědců 27. září
Pevnost duchů 26. až 28. října
Týden Akademie věd ČR 4. až 10. listopadu 
Adventní dílny 30. listopadu až 15. prosince

Změna programu vyhrazena.
Zdroj: Pevnost poznání

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pevnost poznání

Štítky Pevnost poznání, výstava, akce, program, popularizace vědy, škola, děti, vzdělávací centrum, Olomouc, Univerzita Palackého, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká Pevnost poznání rozšíří expozice, chystá i otevření kavárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.