Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Detekce ležící osoby či pátrání podle barvy oblečení. Přerov zmodernizuje městský kamerový systém

Vylepšení až za přibližně osm milionů korun by se měl v několika etapách dočkat městský kamerový dohlížecí systém v Přerově. První fáze modernizace proběhne v letošním roce, kdy soustava kamer využívaná především městskou policií získá i nové detekční a analytické funkce. S nimi budou moct operátoři například lépe dohledávat osoby či auta, nebo budou automaticky upozorněni na různé situace.

Městská policie v Přerově by se ještě letos měla dočkat modernějšího kamerového systému. Zastupitelé tento týden schválili veřejnou zakázku, jejíž součástí je nová technologie a servisní podpora kamerového a dohlížecího systému za zhruba čtyři miliony korun. Komplexní řešení systému počítá s využitím stávajících kamer, s jejich paprskovitým doplněním a pořízením příslušného hardwaru a softwaru včetně servisní podpory. „Navrhovanou modernizací dojde k posílení a zefektivnění městského dohlížecího kamerového systému s logickým rozšířením o nové kamerové body tak, aby na sebe navazovaly a tvořily ucelený systém,“ komentoval ředitel Městské policie Přerov Omar Teriaki.

Větší bezpečnost v ulicích města má zprostředkovat kamerový systém i díky nově naprogramované detekci předem nadefinovaných událostí jako je například zaznamenání ležící či sedící osoby, detekce opuštěných předmětů v určených oblastech či například automatické upozornění na vstup objektu do vymezené zóny. „Implementace smart systému umožní i sofistikované analytické funkce, tedy pokročilou práci s videozáznamem. Jedná se například o vyhledávání osob podle zadaných markantů, tedy například jestli se jedná o muže či ženu, nastavení barvy oblečení, či zda má s sebou třeba tašku,“ přiblížil ředitel Teriaki s tím, že obdobně bude moct systém vyhledávat například auta, či SPZ, navíc kamerové body mezi sebou budou v případě potřeby podle zadaných parametrů propojeně sledovat pohyb osob či vozidel. Chytré funkce kamerového systému již využívá například město Prostějov.

Přerov chystá koupi dvoupatrové budovy napojené na opravované sídlo magistrátu

Přerovská radnice bude jednat o odkoupení dvoupodlažní budovy, která sousedí s aktuálně rekonstruovaným novým sídlem magistrátu. Objekt se nachází ve dvorním traktu bývalé budovy Emos a funguje v něm restaurace a další podniky. Majitel městu...

„V úzké komunikaci s městskou policií jsme se rozhodli, že náš městský kamerový systém posuneme o level výše, na úroveň městského kamerového systému 21. století. V současné době máme všechny kamery v digitálním módu a v nejvyšším možném rozlišení, soutěžit budeme smart prvky tohoto městského kamerového systému spočívající v softwarovém a hardwarovém vybavení, tedy v srdci tohoto systému," řekl zastupitelům náměstek primátora Vladimír Lichnovský (ANO).

První etapa by se podle něj měla uskutečnit letos, stát bude zhruba 3,5 až čtyři miliony korun. „Chceme jít od srdce města, tedy od náměstí TGM paprskovitě do dalších částí města. Letos chceme doplnit a začlenit kamerami do kamerového systému například Wilsonovu ulici či ulici Kratochvílovu. V dalších letech budeme kamerové prvky dál posilovat,“ doplnil Lichnovský.

Ředitel Městské policie Přerov Teriaki dodává, že v závislosti na ekonomické situaci města by v letech 2025 a 2026 měly do vylepšení kamerového systému zamířit ročně ještě další dva až tři miliony korun.

Opozice návrh podpořila, poukázala však na to, že by bylo na místě vytvořit z nádraží bezpečnostní koridor, který byl pod dohledem kamer. „Kdyby tady vznikl takový bezpečnostní koridor, všem svým žákům bych doporučila, aby tudy chodili a využívali jej,“ uvedla zastupitelka Pavla Kadaníková (SPD), která pracuje na střední pedagogické škole v blízkosti nádraží.

Horní náměstí v Přerově bylo bohatě osídlené již v době bronzové. Potvrzují to poslední vykopávky

Při opravách jedné z budov muzea na Horním náměstí v Přerově zdejší archeologové objevili řadu stop z doby bronzové. Nálezy podle nich dokazují bohaté osídlení celé lokality a jejího bezprostředního okolí.

Podle Omara Teriakiho zatím specifický koridor není v plánu, městská policie podle něj bude doplňovat stávající systém. Do budoucna jej však nevyloučil. „Podle našich zkušeností je nejkrizovější centrum, stávající systém bude doplňován o smart kamery, které na sebe budou navazovat,“ uvedl ředitel městské policie Omar Teriaki.

Městský kamerový systém je v ulicích Přerova od roku 1997, kdy bylo zřízeno prvních šest bodů v centru a také v okolí nádraží. V současné době jsou na území města umístěny tři desítky kamer, které monitorují situaci v problémových lokalitách a na místech s častějšími incidenty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kamery, kamerový systém, MKDS, Přerov, modernizace, investice, prevence, kriminalita, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Detekce ležící osoby či pátrání podle barvy oblečení. Přerov zmodernizuje městský kamerový systém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.