Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zákaz petard v parcích i u nemocnic. Olomouc chce vyhláškou omezit zábavní pyrotechniku

Výrazné rozšíření zón se zákazem používání zábavní pyrotechniky připravuje olomoucká radnice. Obecně závazná vyhláška se dosud týkala jen městské části Svatý Kopeček, nově by měla regulace ohňostrojů či petard platit i například v městských parcích či v okolí nemocnic, a to po celý rok.

Olomoučtí radní schválili doporučení pro vydání obecně závazné vyhlášky, která bude regulovat používání zábavní pyrotechniky ve specifických částech města. Samotné přijetí opatření bude na základě doporučení projednávat březnové zastupitelstvo.

Dosud vyhláška platila jen pro Svatý Kopeček kvůli zoologické zahradě. „Dlouhodobě na nás apeloval odbor životního prostředí, abychom se tím zabývali kvůli ochraně městských parků, kde hnízdí například netopýři nebo vodních toků, kde hnízdí ptactvo. Z pohledu městské policie jsme zase museli vyhlášku koncipovat tak, aby byla vůbec postihnutelná. Plošný zákaz není možné udělat ani z hlediska zákona, ministerstvo vnitra pak dává vyhlášky do rozporu, pokud lidem nedovolíme pyrotechniku odpalovat v dostatečné míře a v dostatečně rozsáhlém časovém okně. Museli jsme najít střední cestu, která by byla i dobře komunikovatelná pro občany,“ komentoval připravovanou změnu náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc).

Fiasko s videomapingem v Prostějově. Samochválu jste si mohli alespoň na Silvestra odpustit, spílají lidé radnici

S drtivou kritikou se setkal silvestrovský videomaping na prostějovském náměstí, který nahradil tradiční ohňostroj. Obyvatelé radnici vyčítali amatérské provedení, příliš samochvály a otřesnou grafiku. Opozice upozornila na to, že zakázku za 400...

 

Pyrotechnické výrobky tak bude zakázáno používat v oblastech městských parků a vodních toků a v jejich okolí a také v lokalitách nemocnic, tedy Fakultní nemocnice Olomouc a Vojenské nemocnice Olomouc. Dalším místem, kde nebude dovolené ohňostroje či petardy odpalovat, bude také okolí zvířecího útulku v Neředíně. V budoucnu už by se tak neměly konat ohňostroje například v areálu Korunní pevnůstky, který se nachází v sousedství Bezručových sadů.

„V těchto plochách bude zákaz platit bez časové výjimky, celoročně, tedy včetně silvestrovských oslav. Myslím, že vyhláška je připravená tak, že má i dobrou možnost osvětového působení. Abychom lidi i vyzvali, aby si rozmysleli, kde budou zábavní pyrotechniku používat. Mají k dispozici řadu jiných míst, kde nebudou způsobovat takové škody,“ přemítá Tichák.

Jste pro omezení využívání zábavní pyrotechniky na území města Olomouce?

Celkem hlasovalo41 čtenářů

Zoo Olomouc v městské části Svatý Kopeček každoročně apeluje na ohleduplnost, aby lidé zvážili nutnost odpalování zábavní pyrotechniky v okolí místa, kde žije mnoho citlivých živočichů. „Šok z takto markantních zvuků může způsobit potraty březích kopytníků, rušit hnízdící ptáky i ostatní zvířata. Navíc, pokud se jedná o zvířata žijící ve stádu, u nich může dojít ke splašení, následným zlomeninám končetin, případně i k ušlapání. Je potřeba si zcela nesobecky uvědomit, že něčí radost může znamenat něčí strach,“ upozornila již dříve mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Prostranství před Bazilikou Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku bylo přesto v minulosti dějištěm neorganizovaných silvestrovských ohňostrojných show. Nová vyhláška, stejně jako ta předchozí, tyto aktivity s ohledem na zoologickou zahradu zakazuje. „Kapacity městské policie nejsou neomezené. Na silvestra nemůže vyjet dvojnásobný počet policistů. I v Praze platí ještě přísnější vyhláška, ale při silvestrovských oslavách to vypadá, jako by tam žádný zákaz nebyl. To není správná cesta. Pyrotechniku chceme omezovat, ale také tím, že si lidé sami uvědomí, jestli to místo a čas pro používání rachejtli je adekvátní. Plošnější omezení je ale věcí legislativy, nikoliv městské samosprávy,“ doplnil náměstek Tichák.

Ohodnoť článek

Foto FB Olomouc Tourism

Štítky Ohňostroj, silvestr, Nový rok, zábavní pyrotechnika, vyhláška, zákaz, omezení, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

když už všeci musite žit jak cigáni s Čoklama, PROČ na ty zviřata NEberete ohled ???

Sobota, 24. února 2024, 11:16Odpovědět

Zákaz petard v parcích i u nemocnic. Olomouc chce vyhláškou omezit zábavní pyrotechniku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.