Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Zahrádky olomouckých restaurací budou krásnější. Město zvyšuje dotace na jejich úpravu

Olomouc pokračuje v motivaci provozovatelů restaurací k úpravě jejich vzhledu a předzahrádek. Radnice se již několik let snaží, aby provozovny v centru města nerušily jeho historický ráz. V posledních několika letech vytvořila návod a metodiku, jak postupovat při zřizování zahrádky. V letošním roce také zvyšuje dotace, které mohou restauratéři získat právě na jejich zkrášlení.

Podle olomouckého primátora Miroslava Žbánka (ANO) jsou kultivace veřejného prostoru a snížení vizuálního smogu v městské památkové rezervaci stále aktuální témata. „I když už se v posledních letech zvláště v některých ulicích v centru města daří vzhled provozoven upravovat s respektem k místu, kde se nacházejí, stále je na čem pracovat. Dotační program tak má jasný smysl. Věřím, že možnost získat vyšší příspěvek, ať už na návrh a výrobu reklamního poutače nebo na úpravu vzhledu předzahrádky, bude pro majitele motivační,“ vysvětlil primátor v tiskové zprávě.

Olomoucká radnice se snaží motivovat restaurace k úpravě svých provozoven už od roku 2021. Útvar hlavního architekta společně s památkáři sestavil před třemi lety návod, jak postupovat při změně vzhledu restaurace v historickém centru města. V něm jsou shrnuty zásady kvalitní praxe i poznatky z ostatních českých měst. „Vlastníkům a provozovatelům radí, jak při schvalování označení v městské památkové rezervaci postupovat, a urychluje proces při získání kladného stanoviska odboru památkové péče,“ doplnila Jana Křenková z útvaru hlavního architekta.

Zákaz petard v parcích i u nemocnic. Olomouc chce vyhláškou omezit zábavní pyrotechniku

Výrazné rozšíření zón se zákazem používání zábavní pyrotechniky připravuje olomoucká radnice. Obecně závazná vyhláška se dosud týkala jen městské části Svatý Kopeček, nově by měla regulace ohňostrojů či petard platit i například v městských...

K tomuto dokumentu přibyla také v roce 2022 metodika, která upravuje vzhled restauračních zahrádek. Nové restaurace ji musí dodržovat už nyní, ty stávající nejpozději od roku 2028. Všechny dokumenty jsou k nalezení na webu města.

V rámci dotačních programů mohou zájemci požadovat příspěvek až 30 tisíc korun na pořízení nového označení provozovny nebo reklamního poutače a až 100 tisíc korun na přeměnu či stavbu nové restaurační předzahrádky. U obou těchto programů je minimální spoluúčast majitele provozovny čtvrtina celkových nákladů. Na úpravy provozoven město vyhradilo 130 tisíc korun,

Příjem žádostí v obou těchto programech bude spuštěn 25. března a potrvá až do konce srpna. Formulář najdou zájemci na webu dotace.olomouc.eu.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc - Jan Andreáš

Štítky Olomouc, centrum, restaurace, zahrádky, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrádky olomouckých restaurací budou krásnější. Město zvyšuje dotace na jejich úpravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.