Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Celníci z Olomouckého kraje loni řešili více nelegálního alkoholu i hazardu

Přes dvě a půl miliardy korun odvedli loni celníci z Olomouckého kraje jako výsledek své činnosti do státního rozpočtu. Částka vybraná na cle, spotřebních daních a poplatcích je takřka stejná jako o rok dříve. Výrazný nárůst prohřešků zaznamenali například u dálničních známek či v oblasti nelegálního alkoholu.

Nad poloviční většinu výnosu Celního úřadu pro Olomoucký kraj činila v roce 2023 daň z lihu, ze které z regionu plynulo do státního rozpočtu 1,533 miliardy korun. Kromě velkých podniků se do této kategorie řadí i pěstitelské pálenice, kterých celníci v Olomouckém kraji evidují celkem 84. „V souvislosti se zmíněnou problematikou zaznamenaly hlídky v kraji zvýšený výskyt nelegálního alkoholu. Přesněji se jednalo o 39 zjištění, v rámci kterých bylo zajištěno téměř 28 tisíc litrů. Jedná se o líh zajištěný na pozemních komunikacích, ale i v provozovnách,“ přiblížil mluvčí krajských celníků David Kubenz. O rok dříve přitom celníci zaznamenali pouze patnáct případů tohoto typu a množství zajištěného alkoholu bylo mnohonásobně nižší, podle mluvčího šlo o 1050 litrů lihu. Samostatnou položkou spotřební daně je také výběr daně z piva, který v Olomouckém kraji loni činil 170,8 milionu korun.

VIDEO: Běloruský šofér se před celníky zamkl. V kamionu měl tisíce litrů alkoholu neznámého původu

Že setkání s celní správou může být značný problém zřejmě tušil pětašedesátiletý běloruský řidič kamionu, kterého zastavila kontrola na dálnici D35 v Olomouckém kraji. Muž se před celníky zamkl v kabině a chvíli odmítal spolupracovat. Později se...

V minulém roce se celníci věnovali své další kompetenci, takzvané dělené správě. Jedná se o vybírání a vymáhání například pokut za dopravní přestupky, poplatků za uložení odpadů či za odběr pozemních vod. „V uplynulém roce bylo zaznamenáno 22 397 případů v celkové hodnotě přesahující 463 milionů korun,“ shrnul mluvčí Kubenz.

Od letošního roku má celní správa na starost také takzvané justiční pohledávky, kdy vymáhá peníze na základě rozhodnutí obecných soudů, vězeňské služby ČR či ministerstva spravedlnosti. „Konkrétně se jedná například o vymáhání pořádkových pokut, peněžitých trestů, soudních poplatků, nákladů souvisejících s trestním řízením či poplatků ve vězeňství. Získáním zmíněné kompetence tak dochází k posílení pozice celní správy v roli státní vymáhací instituce,“ objasnil Kubenz.

Na silnicích přistihli celníci v roce 2023 celkem 5090 řidičů, kteří jeli bez uhrazeného mýtného nebo bez elektronické dálniční známky. „U dálničních známek bylo zaznamenáno 3197 přestupků. Oproti roku 2022 se tak jedná o nárůst o více než 1000 přestupků. Celkem celníci za porušení obou druhů časového zpoplatnění uložili pokuty přesahující 7,5 milionů korun,“ říká mluvčí Kubenz s tím, že efektivním nástrojem v boji proti neuhrazeným pokutám je pravomoc zadržení registračních značek automobilů. Toho využili celníci minulý rok celkem dvaatřicetkrát. „V těchto případech má velký efekt i pouhé upozornění řidiče na možnost odebrání registrační značky,“ podotkl mluvčí.

VIDEO: Zdrogovaný řidič ujížděl u Litovle před celníky dvoustovkou. Chytili ho až po varovném výstřelu

Až dvousetkilometrovou rychlostí ujížděl u Litovle hlídce celníků řidič osobního vozu poté, co ho začali kvůli nezaplacené dálniční známce pronásledovat. Nebezpečná honička skončila až varovným výstřelem, vyšlo najevo, že na Slováka je vydán...

Za provozování nelegálních hazardních her udělili loni celníci v Olomouckém kraji pokuty ve výši 5,9 milionu korun, v průběhu roku zjistili celkem 46 nezákonných zařízení, v roce 2022 jich bylo o patnáct méně.

Kromě inkasování zajišťuje celní správa i systém takzvaných vratek spotřebních daní. „V roce 2023 bylo daňovým subjektům v Olomouckém kraji na základě žádosti vráceno 164,9 milionů korun. Zejména vratky spjaté s výrobou tepla přinesly subjektům v Olomouckém kraji loni zpět rekordních 67 milionů korun, v roce 2022 se jednalo o 37 milionů,“ uzavřel David Kubenz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Celní správa ČR

Štítky Celní správa, celníci, bilance, statistika, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci z Olomouckého kraje loni řešili více nelegálního alkoholu i hazardu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.