Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Olomoucký kraj přitáhl loni rekordní počet turistů, statistiky potěšily i hanáckou metropoli

Zájem turistů o návštěvu či pobyt v Olomouckém kraji překonal loni podle statistik poslední předcovidový rok 2019. V hromadných ubytovacích zařízeních se v regionu ubytovalo takřka osm set tisíc hostů. Jde o nejvyšší číslo za posledních jedenáct let. Pozitivní nárůst hodnot ukazatelů spojených s cestovním ruchem zaznamenala i olomoucká radnice.

V penzionech, hotelech, kempech a dalších hromadných ubytovacích zařízeních Olomouckého kraje se v roce 2023 ubytovalo 797,7 tisíce hostů. „Jejich počet vzrostl meziročně o 10,4 procenta na zcela nejvyšší hodnotu od revize statistiky cestovního ruchu v roce 2012. V porovnání s ‚předcovidovým‘ rokem 2019 byl loňský počet ubytovaných návštěvníků vyšší o 4,7 procenta,“ uvedl Jiří Frelich z Oddělení informačních služeb Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Z celkového počtu bylo 661 tisíc hostů domácích, tedy takzvaných rezidentů a přes 136 tisíc hostů ze zahraničí. Počet domácích hostů ubytovacích zařízení se meziročně zvýšil o sedm procent a podle ČSÚ byl nejvyšší za uplynulých 12 let. „Počet nerezidentů sice vzrostl o třicet procent, přesto zůstal pod úrovní ‚předcovidových‘ let 2017 až 2019,“ podotkl Frelich. V roce 2023 strávili hosté v hromadných ubytovacích zařízeních v Olomouckém kraji 2,37 milionu. nocí, což je o 3,7 procenta více než v roce 2022. Jednalo se o nejvyšší stav od roku 2012, který o 2,8 procenta překonal dosud rekordní úroveň z roku 2019, kdy byla hodnota přenocování na 2,31 milionu nocí.

Olomoucký kraj hodlá podpořit stellplatzy. Do cestovního ruchu dá celkem osm milionů korun

Budování míst pro parkování obytných aut, která jsou v řadě evropských zemí už samozřejmostí, hodlá podpořit také Olomoucký kraj. Takzvané stellplatzy majitelům obytek poskytnou vodu, elektřinu i možnost vypustit odpady. Celkem chce kraj do...

Výrazný nárůst zájmu turistů o vícedenní návštěvy regionu považuje hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN) za skvělou zprávu. „Turistický ruch podstatnou měrou přispívá k rozvoji našeho regionu. Jde o výborný výsledek, za kterým stojí spousta pracovitých lidí. Moc jim za to děkuji, mám radost,“ uvedl na webu kraje Suchánek.

Hejtmanství podle mluvčí Aleny Minxové investuje každoročně miliony korun do vylepšení turistické infrastruktury, ať už se jedná například o provoz cyklobusů, skibusů, podporu cykloturistiky i například formou dotací na cyklostezky či instalací nabíječek pro elektrokola. Kraj také dotuje údržbu tras pro běžkaře.

Olomouc ocenil i nejzcestovalejší český YouTuber. Krásná architektura a balzám na nervy, chválil Čočík

Mezi Top 10 trendy destinací v celosvětovém měřítku nedávno zařadil Olomouc server booking.com, na krátký výlet do hanácké metropole v únoru zavítal také jeden z nejzcestovalejších Čechů Lukáš Codr. Videoherní vývojář s mnohaletou zahraniční...

Právě Jesenicko, Šumpersko a centrum regionu v podobě krajského města Olomouce jsou podle statistik nejlákavějšími oblastmi pro návštěvníky Olomouckého kraje. V Olomouci se loni ubytovalo takřka 240 tisíc hostů, což je nárůst takřka o 24 procent oproti roku 2022. „Výsledky statistického přehledu ubytování za Olomouc jsou pro nás více než příznivé. Prodloužila se také délka pobytu z 1,87 na 1,91 dne, což znamená, že plníme strategii ‚města na prodloužený víkend‘,“ komentoval náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc).

Podle vyhodnocení statistik přenocovalo v Olomouci v roce 2023 celkem 77 tisíc hostů ze zahraničí, nejvíce jich bylo ze sousedních států – 18 tisíc ze Slovenska, 15 tisíc z Polska, 7,5 tisíce ze Německa a takřka 4 tisíce z Rakouska. „Začínají se také vracet a rostou nám data v počtu hostů z asijských zemí, především z Číny, Japonska, Jižní Koree a Tchaj-wanu,“ doplnil Tichák.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Turistika, atrakce, návštěvnost, přenocování, statistika, Olomoucký kraj, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj přitáhl loni rekordní počet turistů, statistiky potěšily i hanáckou metropoli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.