Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Hasič z Uničova uspěl v extrémním závodě koloběžek v Holandsku. Dvě stě kilometrů zvládl za dvanáct hodin

Extrémní závod na koloběžkách WinterFiets Elfstedentocht v Holandsku absolvoval velitel hasičského družstva z Uničova na Olomoucku Ivan Urban. V silné konkurenci skončil na třetím místě, když bezmála 210 kilometrů zvládl za dvanáct hodin.

Cyklistický svátek WinterFiets Elfstedentocht je v Holandsku velmi populární. Mezi koloběžkáři skončil uničovský hasič Ivan Urban na krásném třetím místě. "Událost bych popsal jako takovou extrémní oslavu zimy a sportu, která je v Holandsku velice oblíbená. Startovalo se v rychlobruslařské hale v Leeuwardenu. Za doprovodu živé hudby a zpěvu jsme vyrazili na 207 kilometrů dlouhou trasu. Trochu jsem bloudil, takže jsem nakonec najel skoro 210 kilometrů," popisuje hasič.

Celý závod je pro Nizozemce velkou společenskou událostí, která se koná již od roku 1909. Když je tuhá zima, jede se na bruslích, když je naopak zima mírná jako letos, je vyhlášen alternativní závod na bicyklech a koloběžkách. Trať, která protíná jedenáct nizozemských měst, lemují stovky diváků. "Počasí bylo letos proměnlivé. Zažili jsme déšť, slunce, nízké teploty a pořádný vítr. Byl to krásný zážitek," svěřil se Urban, který z kola přesedlal na koloběžku před třemi lety.

Trénuje pravidelně a věnuje se dlouhým tratím. "Baví mě závody o délce 100 a 150 kilometrů. Jezdím na silnici i v terénu trasy s vysokým převýšením. Takto extrémně dlouhou trať jako v Nizozemí jsem však absolvoval poprvé," popisuje velitel. Trénuje několikrát týdně a přípravu vždy přizpůsobuje závodu, který ho aktuálně čeká. "Ve světě jsme na koloběžkách špička," dodává zkušený hasič.

Hasiči a pyrotechnici likvidovali výbušninu na vysoké budově. Unikátní cvičení ověřilo jejich schopnosti

Unikátní cvičení absolvovali v uplynulých dnech profesionální hasiči a příslušníci oddělení policejního pyrotechnického výjezdu z Olomouce. Záchranáři se učili likvidovat výbušninu uloženou ve velké výšce na střeše hasičské stanice v Olomouci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Nizozemsko, závod, koloběžky, extrém, úspěch, hasič, Uničov, Ivan Urban, Olomoucký kraj, Leeuwarden

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasič z Uničova uspěl v extrémním závodě koloběžek v Holandsku. Dvě stě kilometrů zvládl za dvanáct hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.