Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Patnáctiletý Martin ze Šumperka bojuje s neznámou nemocí. Nechodí, hraje šachy a potřebuje speciální vozík

Patnáctiletý Martin ze Šumperka od útlého dětství bojuje s neznámou nemocí, kvůli které postupně začal ztrácet motoriku a nakonec úplně přestal chodit. Lékaři si s jeho chorobou nevědí rady. Martin je vášnivý šachista, a aby mohl jezdit na turnaje nebo se alespoň trochu pohybovat, potřebuje speciální kočárek a elektrický vozík.

"Martin se narodil jako zdravý kluk, ale v osmnácti měsících začal zakopávat. Problémy s chůzí a motorikou se neustále zhoršovaly. Od kulhání přes pomocnou holi až na invalidní vozík, který je součástí jeho života už od prvního stupně základní školy. Znám Martinovy rodiče, úžasné lidi, kteří pro svého syna dělají možné i nemožné, aby mu ulehčili život s takovýmto omezením. Lékaři, léčitelé, cvičení, léky, to vše absolvovali už tolikrát a bez výsledku. Martinovu nemoc ale nikdo nezná. Žádný z lékařů zatím nebyl schopný diagnostikovat problém a začít ho léčit," objasňuje zdrcující situaci Martinova učitelka Barbora Skácelová, která svého žáka popisuje jako chytrého a nadaného kluka.

Učitelka proto založila sbírku, aby Martina a jeho rodinu tímto způsobem spolu s dobrými lidmi podpořila v době, kdy se Martinův zdravotní stav začal v souběhu s jeho dospíváním výrazně komplikovat.

Martinovu nemoc však nikdo nezná. Žádný z lékařů zatím nebyl schopný diagnostikovat problém a začít ho léčit. Příčinu jeho potíží neodhalilo například ani sekvenční skenování DNA, tedy přečtení všech 20 tisíc lidských genů. "U Martina jde tedy nejspíše opravdu o zcela nové, dosud nepopsané onemocnění," uvedl jeden z předních odborníků profesor Pavel Seeman v závěrech z neuropediatrického semináře, který se uskutečnil loni v říjnu v Göttingenu. 

Martin tak musí každý den cvičit, několikrát byl na speciálních rehabilitacích v Klimkovicích, Praze, Šumperku, České Třebové nebo na Slovensku. Trápí ho skolióza, luxace kyčle a zvyšující se spasticita, v minulosti už bohužel skončil i na JIP. 

Přerov navýší dotace pro nové praktické lékaře i zubaře, na jejich podporu má letos tři miliony korun

Výraznější navýšení dotací pro praktické lékaře, pediatry či zubaře plánuje na letošní rok přerovská radnice. Vedení města se snaží řešit nedostatek těchto ordinací, na podporu zdravotnických odborníků má letos vyčleněno tři miliony korun. Kromě...

Svět okolo sebe však Martin plně vnímá a hraje například šachy, ale nemůže se ani sám najíst s kamarády ve školní jídelně. Aby se jeho zdravotní stav dál nezhoršoval, rodina nutně potřebuje nákladné zdravotní pomůcky. Pokud by kdokoliv chtěl rodině nemocného Martina přispět, může tak učinit na platformě Donio nebo na stránkách nadejepromartinka.cz

"Na těchto stránkách aktuálně probíhá sbírka na pořízení speciálního kočárku JOSI do automobilu a speciálního dlouhého automobilu. Díky pořízení těchto dvou věcí bude Martin moci jezdit pohodlně a bezpečně na své milované šachové turnaje, rehabilitace a své cesty za uzdravením. Na tuto sbírku, účet vedený přímo pro Martina v nadaci Život Dětem, přispívají šachisté z ČR i Slovenska a další dobří lidé. Druhou sbírku založila na platformě Donio Martinova učitelka za účelem pomoci mu s pořízením dalších pomůcek, které výrazným způsobem podpoří a zkvalitní Martinův život teď, kdy to nejvíce potřebuje. Jedná se o elektrický vozík se speciálními funkcemi, se speciálními zády a sedákem Vakuform, o koupací lůžko a potřebnou rehabilitaci a léčbu,” vysvětluje Martinův otec Eduard Klimeš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto nadejepromartinka.cz

Štítky nemoc, chlapec, sbírka, vozík, pomoc, žák, učitelka, Šumperk, šachista, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patnáctiletý Martin ze Šumperka bojuje s neznámou nemocí. Nechodí, hraje šachy a potřebuje speciální vozík  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.