Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přerov navýší dotace pro nové praktické lékaře i zubaře, na jejich podporu má letos tři miliony korun

Výraznější navýšení dotací pro praktické lékaře, pediatry či zubaře plánuje na letošní rok přerovská radnice. Vedení města se snaží řešit nedostatek těchto ordinací, na podporu zdravotnických odborníků má letos vyčleněno tři miliony korun. Kromě financování vybavení ordinací či nájemného a energií počítá Přerov i letos se stipendijním programem pro studenty stomatologie.

Některé z dotací vypsalo město také loni, lékaře se však získat nepodařilo. „Uvědomujeme si, že nabídka praktických lékařů, zubařů i pediatrů je ve městě velmi omezená. Ti, co ukončují své praxe, nemají nástupce a počet zájemců o tyto služby, kteří je těžko hledají, se stále zvyšuje,“ uvedl náměstek primátora Vladimír Lichnovský (ANO). Zubaři navíc nyní podle něj omezili pohotovostní služby ve fakultní nemocnici.

Kvůli vysoké poptávce chce město rozšířit dosavadní programy podpory zubařů a praktiků o nové dotace na podporu pediatrů. „Dotační titul pro tyto lékaře na věcné, technické a investiční vybavení, případně na nájemné a energie, bude činit 600 tisíc korun na jednoho žadatele,“ sdělil náměstek. Dotaci by podle něj měl získat jeden žadatel. „Pokud se však nikdo do druhého z dotačních titulů nepřihlásí, peníze se mohou vzájemně přelévat. Podpořit tak můžeme například tři pediatry, tři zubaře či tři praktiky,“ specifikoval Lichnovský. Dodal, že lékaři, kteří dotaci získají, budou mít závazek pracovat ve městě čtyři roky.

Zubní pohotovost ve Fakultní nemocnici od 1. března značně sníží rozsah ordinačních hodin. Pohotovostní služba zubního lékařství již nebude k dispozici ve všední den a změní se i režim o víkendech a státních svátcích. Ve dnech pracovního volna...

Město chce také druhým rokem podpořit studenty 4. a 5. ročníků stomatologie v podobě stipendií, částku zvýšilo o dvojnásobek. „Stejně jako loni chceme podporovat dva studenty, jeden bude mít nárok v rámci jednoho akademického roku na částku 300 000 korun. Vzhledem k tomu, jak je o tyto studenty velký zájem, rozhodli jsme se je jako město motivovat. Když je podpoříme stipendiem po dobu jednoho roku, budou mít povinnost závazku vykonávat praxi u nás ve městě dva roky. Pokud podpoříme studenta ve 4. a 5. ročníku za splnění podmínek částkou 600 000 korun, bude mít závazek pracovat ve městě čtyři roky," dodal Lichnovský. Oproti loňsku je tak tento typ podpory na dvojnásobné hodnotě. Zástupci radnice chtějí navíc lékařům vyjít vstříc i nabídkou bydlení, upravili proto směrnici, která se týká obecných bytů.

Je správné, když města a obce dotují otevírání nových ordinací praktických lékařů a zubařů?

Celkem hlasovalo1 čtenářů

Dotace pro praktické lékaře a zubaře vypsalo město poprvé v roce 2022, kdy nabídlo 200 tisíc korun. Město nakonec tehdy podpořilo dva praktické lékaře, kteří získali v konečném hodnocení stejný počet bodů. Své ordinace otevřeli v ulici Na Odpoledni a U Výstaviště, zubaře se však najít nepodařilo. Loni částku pro dotační titul zvýšila radnice na 300 tisíc korun. Nikdo se však nepřihlásil, dodal náměstek Lichnovský.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, zdravotní péče, lékař, praktický lékař, dětský lékař, pediatr, zubař, zubní ordinace, zubař Přerov, Přerov, dotace, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov navýší dotace pro nové praktické lékaře i zubaře, na jejich podporu má letos tři miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.