Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stav Hanáckých kasáren překazil plán kraje, Olomouce a univerzity. Budovu bude opět řešit stát

Po dlouhém procesu příprav a jednání pro bezúplatné získání rozlehlé budovy Hanáckých kasáren v centru Olomouce se Olomoucký kraj rozhodl od záměru ustoupit. Podle hejtmana je důvodem naléhavost a nákladnost oprav objektu, který je nyní v majetku státu. Nutné investice se mají pohybovat v řádech stovek milionů korun. Do projektu se mělo zapojit i město Olomouc a také Univerzita Palackého.

Zastupitelstvo Olomouckého kraje v závěru února upustilo od záměru bezúplatně získat rozsáhlý objekt Hanáckých kasáren v Olomouci. Památkově chráněný areál chtělo hejtmanství využít společně s městem a také Univerzitou Palackého, pro tento účel podepsali loni zástupci samosprávných celků a vzdělávací instituce také memorandum.

Olomoucký kraj připravoval potřebné dokumenty pro prokázání veřejného zájmu, aby mohl získat od státu obrovskou stavbu bezúplatně, což nakonec vláda i potvrdila. Po zjištění skutečností ze stavebně-technického průzkumu ale vedení kraje změnilo názor. „Potřeby úprav za stamiliony korun by byly urgentnější, nepočkaly by na nějaké další období. Přehodnotili jsme náš přístup a v této chvíli deklarujeme, že o objekt zájem mít nebudeme. Finální technická studie objektu nám kromě věcí, o kterých jsme už částečně věděli, ukázala i záležitosti jako technický stav střechy, krovů a podobně. Ten by zřejmě nepočkal dalších deset let na nějaké řešení,“ vysvětlil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Ze stavebně-technického průzkumu vyplynulo, že budova Hanáckých kasáren je ve velmi špatném technickém stavu a její rekonstrukce by si vyžádala vysoké náklady. „Stavba se neobejde bez generální opravy střechy, fasád, celkové výměny výplní otvorů a výměny všech vnitřních instalací. Doporučení na výměnu se týká i přípojek," stálo v podkladech pro zastupitele. Experti upozornili na to, že v budově je nutné provést nákladnou izolaci proti radonu. Prodražil by se také provoz Hanáckých kasáren, které by podle podmínek bezúplatného převodu nebylo možné komerčně využívat.

Olomoucký kraj chtěl kapacit budovy z první poloviny 19. století využít například pro své příspěvkové organizace, měly zde vzniknout prostory pro sbírky Vlastivědného muzea v Olomouci či Archeologického centra Olomouc. Další součástí měly být například pracoviště sociálních služeb či dobrovolnické pomoci. „Prostory pro depozitáře muzejních institucí nutně potřebujeme. Budeme muset hledat alternativní cestu, kterou bude připravovat odbor kultury. Zvažujeme různé varianty, včetně výstavby na zelené louce,“ podotkl Josef Suchánek.

Necelou třetinu objektu, který je od roku 2013 opuštěný, a jehož část v uplynulých dvou letech sloužila potřebám Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině, mělo využívat také město. Podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) vzala radnice rozhodnutí Olomouckého kraje na vědomí. „Umíme se s touto situací vyrovnat, nové kapacity například pro školky či pro knihovnu zajistíme v jiných objektech,“ komentoval primátor a k potřebě administrativních prostor pro úředníky doplnil, že město se nezávisle na Hanáckých kasárnách zaměřuje na jiné možnosti. „Rozhodli jsme se pro pořízení prostor Namira a zároveň jednáme s Českou poštou, který z objektů na ulici Ladova nebo na Horním náměstí bychom pořídili, abychom mohli zajistit služby magistrátu pro občany,“ řekl Žbánek.

POLITICKÁ KORIDA: Jak by se mohla využít olomoucká Hanácká kasárna, co by tam mělo být?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Zastupitelstvo nedávno schválilo memorandum o spolupráci s hejtmanstvím a Univerzitou Palackého o Hanáckých...

Stavbou poblíž olomouckého náměstí Republiky se tak bude opětovně zabývat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). „ÚZSVM rozhodnutí zastupitelstva Olomouckého kraje nepřevzít areál Hanáckých kasáren respektuje, přičemž mu nezbývá než zahájit přípravu vyhlášení transparentního výběrového řízení. ÚZSVM nechá vypracovat nový znalecký posudek. Podrobnosti o výběrovém řízení budou následně zveřejněny na našich webových stránkách,“ uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová. Stát už se pokoušel 170 let starý komplex prodat ve čtyřech kolech aukce, při poslední dražbě byla v roce 2022 minimální cena areálu snížena z 262 milionů na 249 milionů korun.

„Zůstává riziko toho, že stát objekt prodá investorovi, který nebude mít zájem stavbu v dohledné době opravit a zprovoznit. Máme strach, aby z toho nevzniklo chátrající torzo historické budovy. Investorů s využitím takového památkově chráněného objektu asi nebude mnoho. Budeme dál jednat se státem, abychom byli informováni o krocích v této záležitosti,“ poznamenal olomoucký primátor.

Obavy z možných obtíží spojených s budovou v centru krajského města vnímá i hejtman. „Společenskou odpovědnost cítíme, byla jedním z důvodů, proč jsme tuto budovu řešili i z pohledu kraje. Ale technická studie nás v našem snažení trochu odzbrojila,“ řekl k investici, která se dostala mimo možnosti Olomouckého kraje, Josef Suchánek.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Štítky Investice, rekonstrukce, stavba, Hanácká kasárna, aukce, Univerzita Palackého, Olomouc, Olomoucký kraj, dražba, Univerzita Palackého v Olomouci, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Josef Suchánek, Morava, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stav Hanáckých kasáren překazil plán kraje, Olomouce a univerzity. Budovu bude opět řešit stát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.