Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odborná péče o stromy i nová výsadba. Olomouc se zaměřuje na rozvoj městské zeleně

Nové stromy či rostliny v záhonech zkrášlí od letošního roku veřejná prostranství v Olomouci. Výsadba je v plánu v parcích, ulicích i ve středových částech kruhových objezdů. Do konce března projde pravidelným odborným prořezáním přibližně 1200 stromů, občany na úpravy v jednotlivých lokalitách budou upozorňovat také informační tabule.

V Olomouci se již rozběhly periodické ořezy dřevin, odborné zásahy provádějí pracovníci technických služeb. „Protože se před desítkami let prováděl řez stromů takzvaně na hlavu nebo na čípek, vznikly tím nestabilní sekundární koruny. Nemají pevné propojení s kostrou stromů a mohou být nebezpečné,“ vysvětlila na webu města vedoucí oddělení městské zeleně olomouckého magistrátu Jitka Štěpánková. „Proto je nyní nutné ořezy stromů postupně z provozně bezpečnostních důvodů a v souladu s arboristickými standardy pravidelně opakovat,“ podotkla Štěpánková.

Úpravy zaměřené na prodloužení životnosti stromů a zvýšení bezpečnosti pro občany se týkají 1200 stromů, práce mají být hotové do konce března. Podle primátorova náměstka Otakara Štěpána Bačáka (spOLečně) se Olomouc inspirovala při diskuzích se zástupci partnerského města Bratislavy v oblastech péče veřejné zeleně a také informování občanů. V lokalitách dotčených úpravou stromů tak mohou lidé nově zaznamenat cedule se sdělením o připravovaném odborném a příslušným odborem schváleném zásahu.

Růžová Velkomoravská. Olomouc investuje miliony do zkrášlení rušného průtahu

V průběhu letních měsíců se stavební firma pustila do výměny již nevyhovujícího zábradlí ve středovém dělícím pásu na Velkomoravské ulici v Olomouci. Modernizace bariér pro pěší zde není jedinou novinkou, město nechává v oblasti frekventovaného...

Jarní měsíce jsou důležitým obdobím i pro výsadbu nových stromů, v plánu je umístění dalších dřevin například v ulicích Okružní, Jungmannova, Bacherova či Mošnerova. „S postupnou kultivací rekreační krajinné zeleně se začne také na Slavonínských svazích a u Klášterního Hradiska. Výsady v dalších letech znamenají také koncepční přípravy dalších lokalit, které plánuje odbor městské zeleně,“ uvedla mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

„Nové návrhy a studie by měly vzniknout pro výsadbu trvalkových záhonů v Parku malého prince, pro parčíky v Myslbekově a Špálově ulici, veřejně přístupné zelené plochy v Droždíně nebo jako doplnění chybějící zeleně v ploše u kostela Panny Marie Pomocnice na Nové Ulici,“ specifikoval náměstek Bačák.

S vyššími teplotami uplynulých týdnů se už probouzejí také cibuloviny zasazené v okružních křižovatkách či v pásech městské zeleně. „Další středové záhony během jara vzniknou letošní výsadbou také na okružních křižovatkách v Holici nebo v Neředíně pod konečnou zastávkou a točnou tramvají. Počet lokalit s květnatými loukami se rozšíří také v historických parcích,“ přiblížila mluvčí.

Jak jste spokojení se stavem městské zeleně v Olomouci? (známkování jako ve škole)

Celkem hlasovalo21 čtenářů

„Městské louky jsou atraktivní svým kvetením a vzhledem k sečení pouze dvakrát ročně slouží také jako útočiště a pastva pro hmyz. Klasický ornamentální záhon před restaurací Fontána, v centru Rudolfovy aleje letos doplníme o výsadbu macešek a cibulovin, abychom prodloužily dobu kvetení záhonu,“ řekla k dalším plánům Jitka Štěpánková.

Lokalitu městské tržnice i letos zatraktivní zelené zákoutí u zvané Green point, o které Výstaviště Flora Olomouc pečuje od roku 2022, na tržnici je v plánu i doplnění výsadby v nádobách. „V letošní sezóně Olomoučané a turisté nepřijdou v centru města ani o oblíbenou floristickou instalaci v Ariónově kašně, Kromě ní se na Horním náměstí chystá i speciální květinová dekorace, která se stane součástí Svátků města,“ prozradila mluvčí Štědrá.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Snášel

Štítky Stromy, městská zeleň, veřejný prostor, rostliny, záhony, parky, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Když si luza navolila rasputina, které vlastni zahradnictvi. I když zeleň je velice dobrá, a mělo by se ji hned po Parkování věnovat co néévic pozornostě !

Čtvrtek, 7. března 2024, 09:53Odpovědět

Odborná péče o stromy i nová výsadba. Olomouc se zaměřuje na rozvoj městské zeleně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.