Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na studentské koleje v Olomouci vnikla cizí žena, po incidentu skončila na psychiatrickém vyšetření

, aktualizováno 11. března 2024, 15:58

Komplikace v podobě opakovaného pohybu cizích lidí v prostorách vysokoškolských kolejí řeší vedení Univerzity Palackého. Vstup do prostor ubytovacího zařízení je možný pouze s klíčem či kartou, přesto zde v uplynulých měsících docházelo k incidentům. Naposledy v jedné z budov nechvalně úřadovala cizí žena, která rozházela jídlo v kuchyňce a snažila se dostat do pokojů. Záchranka ji odvezla na psychiatrické vyšetření.

Podle zástupců Univerzity Palackého se s opakovaným pohybem cizích osob potýkají zejména koleje v centru Olomouce, tedy budovy 17. listopadu, B. Václavka a Generála Svobody. V této lokalitě se tak v ubytovacích zařízeních nepřetržitě pohybuje hlídací služba a posíleny byly také kontroly studentských průkazů při vstupu.

„Bohužel, došlo k opakovaným incidentům, kdy se do budovy dostali lidé, kteří nejsou součástí naší univerzitní komunity a narušují pohodlí a klid ubytovaných studentů. Proto jsme se rozhodli pro tento krok, abychom ochránili studenty a jejich domov,“ uvedla na webu Univerzity Palackého kvestorka UP Petra Jungová.

Akcelerátorem přijetí bezpečnostních opatření byla událost z poloviny minulého týdne. „V kampusu našich vysokoškolských kolejích zaznamenali nepříjemný incident, kdy do vnitřních prostor neoprávněně vnikla cizí žena, která rozházela potraviny v jedné ze společných kuchyněk. Když se snažila dostat na pokoje, studenti přivolali recepční. Ve spolupráci s městskou policií a zdravotnickou záchrannou službou byla žena odvezena k psychiatrickému vyšetření do FN Olomouc,“ vylíčil mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

Olomoucký kraj analyzoval bezpečnost na školách. Policie nabídla školení pro krizové situace

V reakci na prosincový tragický útok střelce na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze opětovně prověřil Olomoucký kraj zabezpečení na středních školách v regionu. Zjišťování proběhlo formou dotazníkové šetření, v přípravě jsou také...

Ostraha bude podle zástupců Správy kolejí a menz Univerzity Palackého v areálu přítomná nepřetržitě nejméně jeden měsíc, po vyhodnocení situace se bude zvažovat případné pokračování opatření.

Na všech budovách kolejí fungují recepce, v ubytovacím zařízení na třídě 17. listopadu musela být tato již nevyužívaná varianta kontroly obnovena. Navíc zde univerzita přikročila také k instalaci kamerového systému.

„Zabýváme se aktuálně také instalací dveřních koulí u pokojů i univerzálního zámku na dveře od kuchyněk a společných sociálních zařízení,“ doplnila kvestorka.

V Olomouci vyroste komplex studentských kolejí. Inspirace pramení z Británie či Německa

Komplex studentských kolejí s doplňkovými službami v podobě knihovny, studovny či kulturních prostor a fitness plánuje vystavět developerská společnost Redstone v Olomouci. Ubytovací areál má vzniknout nedaleko centra města na pozemcích bývalého...

Studenti vstupují do prostor kolejí s využitím klíče či karty, do budovy se přesto dostávaly v uplynulých týdnech i návštěvníci, kteří přiměli univerzitu k reakci a přijetí opatření. Jedním z nich je také zvýšená kontrola příchozích, kteří se musí prokázat průkazem ISIC nebo občanským průkazem.

„Ostraha není zaměřena proti vám, ale spíše na vaši ochranu a zajištění klidného studijního a životního prostředí. Věříme, že vytvoření bezpečného prostředí je klíčové pro vaše pohodlí a úspěch ve studiu,“ vzkázala studentům kvestorka Jungová.

„Podněty studentů o pohybu cizích osob na kolejích dostáváme průběžně a vždy se jimi Správa kolejí a menz UP seriózně zabývá. Posílení bezpečnosti na kolejích jsme řešili také s Kolejní radou UP, kdy jsme se dohodli na opatřeních, jejichž zavedení incident v budově na třídě 17. listopadu ještě uspíšil. Chceme udělat maximum pro to, aby se naši studenti cítili na kolejích bezpečně. Určitě vnímáme jako zásadní, abychom se na nastavených pravidlech domluvili a vzájemně na jejich dodržování spolupracovali,“ sdělil mluvčí Havrlant.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Univerzita Palackého, studium, bezpečnost, ubytování, koleje, ostraha, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

chudák bába měla jenom nutkavó potřebu dostudovat

Pondělí, 11. března 2024, 22:41Odpovědět

Na studentské koleje v Olomouci vnikla cizí žena, po incidentu skončila na psychiatrickém vyšetření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.