Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Olomouci vyroste komplex studentských kolejí. Inspirace pramení z Británie či Německa

Komplex studentských kolejí s doplňkovými službami v podobě knihovny, studovny či kulturních prostor a fitness plánuje vystavět developerská společnost Redstone v Olomouci. Ubytovací areál má vzniknout nedaleko centra města na pozemcích bývalého škvárového hřiště u sokolovny na třídě 17. listopadu.

Vizi živoucího propojení historického jádra Olomouce a jižní části města podél Mlýnského potoka rozpracovávají architekti v souvislosti s plánovanou stavbou nové čtvrti Šantovka District. Břehy vodního toku poblíž obchodní galerie se mají proměnit...

Nejen potřeby bydlení mají naplnit nové studentské koleje v Olomouci, které vznikají z iniciativy developerské společnosti Redstone olomouckého podnikatele Richarda Morávka. Podle tvůrců záměru vychází podoba projektu z inspirace ubytovacími zařízeními z Velké Británie, například ze slavných univerzitních měst Oxford či Cambridge a také z obdobných lokalit v Německu. „V návrhu budov jsme kladli důraz na propojení moderní architektury s místní historií prostřednictvím prvků barokní fortifikace v areálu. Dynamiku budovám dodávají prostorné balkóny, které přirozeně propojují interiér s exteriérem a nabízí obyvatelům zvýšený komfort. Cihelný obklad podtrhuje nejen autenticitu budov, ale také osobitost a charakter,“ popisuje architekt Ján Antal ze studia Perspektiv.

Na podzemní parkoviště má navazovat přízemí s doplňkovými službami pro studenty, jako je knihovna, studovna, komunitní prostory či posilovna. Podle zástupců developerské skupiny projekt podpoří prestiž Olomouce coby univerzitního města. „Univerzita Palackého patří mezi 3 nejprestižnější české univerzity a mezi 1000 nejlepších na světě. Působí zde řada renomovaných vědců a excelentních studentů z ČR i ze zahraničí, pro které je důležité, aby ve městě nalezli kvalitní zázemí pro ubytování. Ročně se v Olomouci zrealizuje velké množství mezinárodních výměnných pobytů v rámci programu Erasmus a různých vědeckých stáží. Proto si myslíme, že náš projekt studentských kolejí jde naproti poptávce, neboť nabídne kvalitní bydlení v perfektní lokalitě s širokým množstvím využití a služeb. Navýšení kapacit studentských pokojů je logickým krokem, který reaguje na omezenou nabídku,“ říká mluvčí skupiny Redstone Petr Hlávka.

Nová hokejová hala v Olomouci? Kromě developera Morávka má zájem i stavební gigant Strabag

O stavbu nové multifunkční haly pro hokej, sport a kulturu nebo o opravu stávajícího zimního stadionu v centru Olomouce mají nakonec zájem developer Richard Morávek a stavební společnost Strabag. Město s nimi povede takzvané předběžné tržní...

V Olomouci studuje každoročně přibližně 23 tisíc studentů na osmi fakultách Univerzity Palackého, další stovky pak také na soukromé Moravské vysoké škole Olomouc. Univerzitní koleje mohou ubytovat 4 600 osob a dlouhodobě se potýkají s převisem poptávky nad dostupnou kapacitou. „V posledních letech se vždy na začátku akademického roku potýkáme s tím, že nemůžeme uspokojit asi pětinu žadatelů. Zájem o studium na Univerzitě Palackého rok od roku roste,“ říká mluvčí UP Egon Havrlant.

Nový soukromý komplex rozšíří možnosti ubytování pro studenty o přibližně tisíc míst. Podle investora má moderní studentský areál také přirozeně navázat na městský bulvár třídy Kosmonautů a 17. listopadu. Záměr je v přípravné fázi, v poslední době probíhalo dolaďování technických parametrů projektu. „V nejbližších měsících se bude projednávat projektová dokumentace,“ doplnil mluvčí Hlávka.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redstone

Štítky Bydlení, byty, nemovitost, realitní trh, studenti, studentské koleje, Univerzita Palackého, Olomouc, Redstone, developerský projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

tak to asi vyroste za městem. Po stuentskéch bóřich ve Francii v r. 1968, se studetsky ubytovaci komplexy stavijó mimo město tak, aby je mohla OBKLIČIT armáda Policajtu ! viz Plečák v Brně !

Sobota, 17. února 2024, 23:34Odpovědět

V Olomouci vyroste komplex studentských kolejí. Inspirace pramení z Británie či Německa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.