Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Olomoucký kraj analyzoval bezpečnost na školách. Policie nabídla školení pro krizové situace

V reakci na prosincový tragický útok střelce na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze opětovně prověřil Olomoucký kraj zabezpečení na středních školách v regionu. Zjišťování proběhlo formou dotazníkové šetření, v přípravě jsou také semináře především pro zaměstnance vzdělávacích institucí.

V regionu je celkem 90 středních škol, zřizovatelem většiny z nich je právě Olomoucký kraj. Hejtmanství v souvislosti s hrůznými událostmi, ke kterým došlo v závěru minulého roku v Praze, zjišťovalo úroveň bezpečnosti na školách s využitím dotazníků.

Podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (STAN) většina ředitelů škol hodnotí úroveň zabezpečení dobře. „Vždycky se dá ale něco zlepšit, takže na bezpečnosti žáků, ale i pedagogů a dalších svých pracovníků budou školská zařízení dál pracovat,“ uvedl na webu kraje hejtman Suchánek.

Místo bezpečnostních rámů osvěta. Jak posílí Univerzita Palackého bezpečnost?

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy jednal s rektory vysokých škol o bezpečnosti. Tématem bylo posílení bezpečnosti v prostředí nejen univerzit. Olomoucká Univerzita Palackého se zaměří zejména na osvětu.

Aktualizované posouzení důležitých bezpečnostních prvků proběhlo v minulém roce podle náměstka olomouckého primátora pro oblast školství Viktora Ticháka (Piráti a ProOlomouc) opakovaně také na základních školách v Olomouci. „Na základních školách je zabezpečení docela přísné. Loni jsme systémy zabezpečení na školách a školkách upravovali i ve spolupráci s městskou policií. S řediteli jsme po útoku v Praze ještě znovu ověřovali, že je systém nastavený správně. Nikdy samozřejmě nelze obsáhnout vše, například kontrolní brány do škol instalovat nechceme. Riziko obecně není tak obrovské. Ve školách je přístup přes čipy nebo se zamykají a nelze se tam dostat bez vědomí příslušných pracovníků. O výrazném zpřísnění zatím neuvažujeme,“ komentoval Tichák.

Jednou z cest pro další navýšení bezpečnosti by měla být speciální školení ve spolupráci s policisty. „Z dotazníků vyplynulo, že jak ředitelé škol, tak i samotní učitelé by uvítali speciální semináře, které by je blíže seznámily s tím, jak v případě krizové situace reagovat. Na to obratem reagovalo Krajské ředitelství Policie ČR, které nabídlo realizaci takových školení pro všechny základní a střední školy v Olomouckém kraji,“ uvedla mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

„Za tuto nabídku policie jsem samozřejmě vděčný a vítám ji. Ředitelům i pedagogům se podstatně rozšíří jejich kompetence a efektivněji budou připraveni na plnění svých rolí v případě potenciálního útoku. Policie chce zaměřit semináře především do oblasti spolupráce škol s policejními složkami, na příklady činnosti i komunikace při útoku a na úspěšné zvládnutí případného útoku ve spolupráci s ozbrojenými silami i koordinaci jejich zásahu přímo na místě,“ ocenil krajský radní Aleš Jakubec (TOP 09), který má v gesci oblast školství.

Ohodnoť článek

Foto Olomoucký kraj

Štítky Škola, střední škola, zabezpečení, bezpečnost, školení, kurz, analýza, Olomoucký kraj, Olomouc, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj analyzoval bezpečnost na školách. Policie nabídla školení pro krizové situace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.