Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidé mohou navrhovat jméno pro mladou kromaňonskou dívku z Mladečských jeskyní

Správa jeskyní vyzvala veřejnost, aby navrhla jméno pro sedmnáctiletou dívku z doby kamenné, jejíž lebku v roce 1881 nalezl v Mladečských jeskyních na Olomoucku rakousko-uherský archeolog Josef Szombathy. Tým českých a brazilských odborníků vytvořil její virtuální model.

Návrhy na pojmenování mladé kromaňonky mohou lidé Správě jeskyní posílat do konce dubna.

"Například známý ledovcový muž z Tyrol dostal podle místa nálezu přezdívku Ötzi. Přišlo nám líto, že naše sličná předchůdkyně je taková anonymní. Tak jsme uvítali nápad mladečských radních, že by bylo dobré uspořádat anketu mezi veřejností o dívčino jméno," uvedl spoluautor rekonstrukce dívčiny tváře Karel Drbal ze Správy jeskyní ČR. Své návrhy mohou lidé posílat na emailovou adresu mladec@caves.cz nebo je psát na facebookový profil mladečských jeskyní. 

"Spolu s mladečskou radnicí vybereme nejlepších pět až deset návrhů, o kterých by následně veřejnost hlasovala v anketě na webu," dodal vedoucí Mladečských jeskyní Ondřej Vlček.

Vědci se nejprve domnívali, že lebka nalezená v Mladečských jeskyních patří dospělému muži z doby kamenné. "Pozdější studie, které porovnávaly charakteristiky jiných fosilií nalezených na místě, ale odhalily, že jde ve skutečnosti o lebku ženy, která zemřela před 31 tisíci lety ve věku kolem 17 let. Tato fosilie je tak jednou z nejstarších Homo sapiens nalezených ve střední Evropě," uvedl Drbal, který se na rekonstrukci mladečské lebky podílel za českou stranu s táborským geodetem Jiřím Šindelářem.

Lebka z Mladečských jeskyní je uložena ve vídeňském přírodovědném muzeu, které zpřístupnilo její interaktivní on-line verzi. Virtuální model inspiroval české a brazilské vědce k vytvoření projektu forenzní rekonstrukce podoby obličeje. Lebka byla nalezena bez dolní čelisti a většiny zubů, do původní podoby ji domodeloval počítačový program. "Kompletně rekonstruovaná lebka již měla některé vymezující linie anatomických struktur, mezi nimi i umístění očních bulv," uvedl Drbal. Pro modelaci měkkých tkání posloužila podrobná data z počítačové tomografie těl současných lidí.

TIP NA VÝLET: Záhadný Čertův most, tajemná jeskyně Podkova. V okolí Mladče je řada fascinujících míst

I v těsné blízkosti Olomouce lze objevit fascinující místa, jako jsou záhadný Čertův most nebo tajemná jeskyně Podkova. Také řada dalších lokalit v okolí Mladče láká k dobrodružné procházce a prozkoumávání. Nenáročný výlet zvládnou i děti.

Vědci nakonec vytvořili dvě verze podoby dívčina obličeje. "Jedna je černobílá bez vlasů a se zavřenýma očima, druhá více subjektivní, barevná s vlasy a s otevřenýma očima," řekl Drbal. Tým zveřejnil své poznatky v on-line publikaci, která podrobně popisuje, jak vědci při srovnání lebky s ostatními obdobnými nálezy dospěli k tomu, že patřila nikoli muži, ale ženě.

Mladečské jeskyně se nacházejí v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Jde o složitý labyrint chodeb, dómů a komínů, který vznikl v devonských vápencích vrchu Třesín. V jeskyních bylo nalezeno velké množství kostí pravěkých zvířat, pralidí i doklady jejich činnosti, jako je například ohniště či kamenné nástroje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Studie českých a brazilských vědců

Štítky jméno, návrh, dívka, doba kamenná, lebka, nález, jeskyně, Mladeč, Karel Drbal, rekonstrukce, Česko, Tyrolsko, Ötzi, Ondřej Vlček, Jiří Šindelář, střední Evropa, CHKO Litovelské Pomoraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé mohou navrhovat jméno pro mladou kromaňonskou dívku z Mladečských jeskyní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.