Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Úspěch studentky olomoucké rekreologie. Její práce vyšla v mezinárodním časopise

Valentýna Himmelová, studentka Rekreologie na Fakultě tělesné kultury UP zaznamenala velký úspěch. Její bakalářská práce na téma Fenomén ztráty prázdnin zaujala tolik, že byla publikovaná v časopise World Leisure Journal. Studentka v rámci práce zjišťovala, jak se lidé po příchodu do zaměstnání vyrovnávají s tím, že mají méně volného času.

Podle školitele Ivo Jiráska dlouho se studentkou přemýšleli jak k takovému tématu práce přistoupit. „Valentýna je pracovitá a poradila si se všemi problémy dobře. To, že by mohla být práce v upravené podobě publikována jsem jí navrhl po úspěšné obhajobě. Oslovený časopis text přijal, už to ukazuje, že její nápad byl opravdu originální, zasluhující mezinárodní pozornost,“ popsal Jirásek.

Valentýna Himmelová k tématu přišla také díky vlastní zkušenosti. Během epidemie covidu-19 nastoupila do práce a uvědomila si, že volnost, kterou do té doby měla, byla výsadou. Dalším podnětem byl výrok spolužačky, která se zmínila, že má vždy v létě nutkání dát výpověď.

Psychologové z Univerzity Palackého pomohou odhalit rizikové řidiče

Novou součástí teoretické zkoušky k získání řidičského průkazu by měly být během následujících dvou let videoklipy zaměřené na vnímání a předvídání rizka. To by mělo předpovědět míru rizikového chování řidiče v reálném provozu.

Metodou rozhovorů tak začala od respondentů zjišťovat, jak se se ztrátou prázdnin vyrovnávali. „Na základě získaných dat jsem se pak snažila tento fenomén objasnit pomocí interpretativní fenomenologické analýzy. Subjektivní prožívání ztráty prázdnin se u respondentů lišilo na základě mnoha proměnných, ze kterých jsem vyvodila pět základních mediátorů: typ zaměstnání, zvyk související s dříve prožívanými prázdninami, míru přijetí nové role, způsob trávení dovolené a hodnotovou orientaci,“ vysvětlila Himmelová.

Podle vedoucího katedry rekreologie Zdeňka Hamříka je článek v mezinárodním časopise velkým úspěchem. „Na rekreologii máme spoustu kreativních a šikovných studentů, ale není běžné, aby někdo publikoval článek vycházející z bakalářské práce v mezinárodním odborném časopise, navíc jako první autor. V oboru leisure sciences se trochu potýkáme s tím, že časopisy publikují už jen hodně originální témata, protože řada věcí již publikována byla, navíc těch periodik není moc,“ doplnil.

Sama Himmelová vnímá zveřejnění článku jako velkou poctu. „Moc mě těší, že se práce dostane do světa. Mimo jiné je to pro mě velká motivace pokračovat ve studiu a případně prohloubit tuto problematiku v diplomové práci,“ uzavřela. Celý článek ve World Leisure Journal je k přečtení i na webových stránkách.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci

Štítky Valentýna Himmelová, studentka, rekreologie, UPOL, World Leisure Journal, ztráta prázdnin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěch studentky olomoucké rekreologie. Její práce vyšla v mezinárodním časopise  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.