Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Petiční piano filharmoniků v Olomouci nepřestálo víkendovou noc. Měly ho rozsednout dvě dívky

Pozornost mnoha kolemjdoucích upoutávají v uplynulých dnech červeně nabarvená piana v centru Olomouce. V některých případech ale zájem o neobvyklé předměty v uličním prostředí končí poškozením instrumentů. Klavír na náměstí Národních hrdinů měly rozbít dvě neznámé dívky. Netradiční instalace představují petiční místa pro vyjádření nesouhlasu s připravovaným sloučením Moravské filharmonie Olomouc a Moravského divadla Olomouc.

Na třech rušných místech hanácké metropole byla od pátku 8. března k vidění červeně natřená piana, které na Horní náměstí, náměstí Národních hrdinů a třídu Svobody u tržnice umístili olomoučtí filharmonici. Vymezují se tak proti rozhodnutí spojit dvě důležité kulturní instituce zřizované městem. Na pianech je také schránka, ve které jsou petiční archy, do kterých se mohou lidé podepsat a vyjádřit podporu nesouhlasnému postoji filharmoniků. „Věříme, že dokážeme oslovit dostatečný počet spoluobčanů, kterým není osud filharmonie lhostejný. Pro umístění petičních stánků jsme zvolili frekventovaná místa v Olomouci, a protože jsme hudebníci, i jejich podoba odráží diskutované téma. Navíc jsme piana namalovali na červeno, abychom přitáhli pozornost jak kolemjdoucích, tak politiků na radnici. Koneckonců jsou to oni, kteří jsou za současnou situaci zodpovědní,“ tvrdí Vojtěch Pospíšil, předseda Odborového klubu autonomní filharmonie.

Co znamenají červená piana v centru Olomouce? Jde o petiční stánky

Tři červená piana, která se objevila v centru Olomouce, jsou petiční stánky olomouckých filharmoniků. Ti tak dávají najevo svůj nesouhlas se záměrem radnice sloučit Moravskou filharmonii (MFO) a Moravské divadlo (MDO). Podle odborářů z MFO hrozí...

Zatímco někteří kolemjdoucí si hudební instrumenty jen prohlížejí, další zkoušejí, zda je dostupná klaviatura ke hře a některé osloví i petiční podstata předmětu. Nástroje ale neunikly ani poškození, pianino u tržnice v průběhu týdne někdo převrátil, klavír na náměstí Národních hrdinů skončil po noci z pátku na sobotu s ulomenými nohami. Lokalita je pod nepřetržitým dohledem městského kamerového dohledového systému. „Dle informací Policie ČR si v noci dvě veselé slečny udělaly lavičku z našeho piana, které nápor nevydrželo. Přesto, že nám vznikla škoda, rozhodli jsme se, že ji po dámách vymáhat nebudeme za předpokladu, že připojí podpis na naši petici a budou ji sdílet se svými přáteli,“ komentovali na sociálních sítích zástupci Unie orchestrálních hudebníků a Odborového klubu autonomní filharmonie.

Na náměstí Hrdinů se piano v průběhu pondělního dne podařilo vrátit po opravě s novou podpěrnou částí. Na tomto místě přidalo pod petici podpis 120 lidí. Na druhé straně Riegrovy ulice, tedy na Horním náměstí jich bylo znatelně více. „Nejméně problematický a nejvíce úspěšný je zatím petiční stánek na Horním náměstí u radnice, kde od pátku 8. března podepsalo petici zatím přes 300 občanů,“ přiblížil předseda Odborového klubu autonomní filharmonie.

Naopak starosti měli filharmonici s petičním stánkem na tržnici. „Lokalita na tržnici je sice frekventovaná a zajímavá, ale ukázala se zároveň i jako svého druhu problematická, protože nejprve někdo ukradl petici a poté bylo pianino převráceno. V pátek večer jsme proto pianino přesunuli z tržnice na náměstí Republiky Od pátku zde petici podepsalo přes 40 občanů,“ podotkl Pospíšil s tím, že od jara běží také online petice, na které je již více než dva tisíce podpisů.

Vedení Olomouce v uplynulém týdnu pokračovalo ve schvalování procesu spojení Moravského divadla a Moravské filharmonie. Fúze má podle představitelů radnice přinést efektivnější provoz a řízení, včetně využití vnitřních úspor pro rozvoj činnost. Zastupitelstvo 11. března rozhodlo o spojení formou sloučení, která má být ekonomicky výhodnější a administrativně jednodušší. Podle náměstka olomouckého primátora pro oblast kultury Viktora Ticháka (Piráti a ProOlomouc) jde zatím pouze o technický krok celého postupu. „Rozhodující bude až následné předložení úplného znění zřizovací listiny spojené instituce. Obsah zřizovací listiny bude klíčový a zastupitelstvo již dříve garantovalo, že v ní bude mít divadlo i filharmonie zachován rozsah své činnosti i své značky. V žádném případě tedy nejde ani nepůjde o zánik ani divadla ani filharmonie,“ sdělil náměstek Tichák s tím, že pracovní skupina nyní pracovat na zřizovací listině i na názvu budoucí instituce spojující divadlo a filharmonii.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Zachraňte Moravskou filharmonii Olomouc

Štítky Petice, petiční stánek, filharmonie, Moravská filharmonie Olomouc, Moravské divadlo Olomouc, červené piano Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petiční piano filharmoniků v Olomouci nepřestálo víkendovou noc. Měly ho rozsednout dvě dívky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.