Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Letošní turistická sezona v Olomouci bude v rakouském stylu. Chystají se koncerty, divadlo i ukázky gastronomie

Letošní turistická sezona a kulturní akce v Olomouci se ponesou v rakouském stylu. Na programu jsou koncerty, filmové projekce, divadelní představení i výstavy. Projekt vyvrcholí začátkem září na Horním náměstí. Příští olomoucká sezona bude již podruhé zasvěcena Slovensku.

V Olomouci jde letos o pátou sezonu, která odkazuje na partnerská města a sousední země. "Začali jsme slovenským rokem, pak přišel na řadu polský a maďarský. Loni jsme měli díky výročí partnerství s Veenendaalem Nizozemský den. Původní orientaci na země uskupení V4 jsme ale letos rozšířili dále, protože Olomouc byla kdysi německy mluvícím městem a na Rakousko u nás existují stovky propojek," uvedl olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

V programu jsou letos výstavy, koncerty, workshopy, divadlo, film i společenské akce nebo návštěvy rakouských osobností spojených s Olomoucí. "Rakousku jsme se zatím příliš nevěnovali, protože tam nemáme partnerské město. Rakouskou sezonou to po kulturní stránce svým sousedům vynahradíme. Město bude v tomto případě fungovat spíše jako zastřešující organizace pro všechny aktéry, kteří rozvíjejí spolupráci s Rakouskem na všech možných úrovních," podotkl náměstka primátora Viktor Tichák (Piráti).

Rakouská sezona slavnostně začne dnes v Červeném kostele, kdy se zároveň otevře výstava k 180. výročí založení slavného rakouského nakladatelství Hölzel Verlag v Olomouci. "Olomoucký a vídeňský knihkupec a nakladatel Eduard Hölzel (1817 až 885) patřil k významným postavám olomouckého společenského a kulturního života druhé poloviny 19. století. Ve svých 27 letech založil v říjnu 1844 na Horním náměstí obchod s knihami, uměním a hudebninami," doplnila mluvčí radnice Radka Štědrá.

Co nabídne letošní festival Jeden svět? Filmy, debaty i podcast Přepište dějiny

Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět proběhne v Olomouci letos už po pětadvacáté. Mezi 2. a 6. dubnem nabídne 27 filmů během 45 večerních a odpoledních projekcí. Během festivalového týdne se mohou návštěvníci těšit také na...

Program zahrnuje v dalších dnech také řadu koncertů a filmových projekcí, k Rakousku bude odkazovat několika představeními i letošní Divadelní Flora. V červnu se v Galerii města Olomouce otevře také výstava rakouské umělkyně Reginy Alferyové a fotografa Wolfganga Bara. Samotný Rakouský den je plánován na 7. září, kdy na Horní náměstí lidé zažijí nejen atmosféru Rakouska, ale budou moci ochutnat i jeho gastronomii a poznat jeho kulturu i historii. "Na něj pak symbolicky naváže představení Olomouce významným hostům na českém velvyslanectví ve Vídni na Svatováclavských slavnostech," doplnila mluvčí radnice.

Podle náměstka Ticháka není střídání sezon v Olomouci vázáno jen na země V4 nebo nejbližší sousedy. V budoucnosti se mohou těšit obyvatelé či návštěvníci města například i na španělský či italský rok. Po nadcházejícím slovenském roku plánuje město rok finský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc / Daniel Schulz

Štítky Olomouc, sezona, kultura, Rakousko, koncert, styl, divadlo, gastronomie, výstava, Eduard Hölzel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní turistická sezona v Olomouci bude v rakouském stylu. Chystají se koncerty, divadlo i ukázky gastronomie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.