Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jaroslav Mazáč, přerovský rodák a básník by se dožil devadesáti. Za komunismu měl konflikty s cenzurou

Jaroslav Mazáč, jehož nedožité devadesátiny jsme si nedávno připomněli, byl svou prací a tvorbou spjatý s Přerovem. Byl básníkem subjektivní lyriky a meditativní poezie křesťanské orientace. Jeho verše sice vycházely v době minulého režimu oficiálně, ale často byly poznamenány konflikty s cenzurou.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Jaroslav Mazáč se narodil 24. března 1934 v Přerově. Po absolvování střední školy vystudoval obor čeština a ruština na Pedagogické fakultě UP v Olomouci, později ještě absolvoval doplňkové studium češtiny na Filozofické fakultě UP. Učil na středních školách na různých místech severní Moravy. Od roku 1965 až do odchodu do důchodu působil na Střední zemědělské technické škole v Přerově.

Verše začal psát už během svých vysokoškolských studií. Publikoval je v Červeném květu, Ostravském kulturním zpravodaji, Severomoravském kalendáři a Hanáckém kalendáři. Vydal téměř dvacet básnických sbírek: Havraní stříbro (1965), Laskavý soud (1969), Setkání křídel (1974), Hvězdná země (1980), Sen o širé pláni (1984), Dálkový pochod (1985), Tichá mše (1994), Jupiter nízko nad obzorem (1999).

Po roce 1989 už se mohl volně veřejně vyjadřovat bez ohledu na cenzuru. Vyšly například sbírky Konec návštěv (1996) s destrukcí slovních figur i drsným vyjadřováním, sbírka Světlo mezi krami (1997), ve které ledové kry byly znázorněním lidských dějin a vyjadřovaly vizi příbuzenství času a věčnosti. U příležitosti jeho sedmdesátin vydalo Muzeum J. A. Komenského v Přerově sbírku Stín za žalmistou (2004).

Josef Vaca z Kostelce na Hané byl významným hudebníkem, pedagogem a národopiscem

Josef Vaca se narodil v Kostelci na Hané na Prostějovsku v rodině rolníka a vyrostl ve významného hudebníka, pedagoga a národopisce. K zájmu o národopis ho přivedlo rodinné prostředí a především doba dětství strávená u stařečků v Drahanovicích.

Jaroslav Mazáč byl básníkem hlubokého vnitřního prožitku a hluboce věřícím křesťanem. Byl vynikajícím řečníkem a znalcem literatury. Žil a tvořil mimo významná kulturní centra a byl tedy ve stínu svých slavných spolurodáků básníků Oldřicha Mikuláška, Josefa Kainara a Jiřiny Haukové. Jeho verše jsou však nesmírně hluboké zaměřené na vnitřní souvislosti člověka a přírody, země a nebe. Reflektoval úzkosti moderního člověka z celosvětových katastrof přírodního i společenského rázu a všímal si problémů světa. Zůstal věrný regionálním nakladatelům (Profil Ostrava, Blok Brno, Volné sdružení autorů moravskoslezských Ostrava, Proavis Přerov) i svým přátelům a též básníkům – Dušanu Žváčkovi a Františku Valouchovi.

Přes dvacet let spolupracoval s literární sekcí Vlastivědné společnosti muzejní v Olomouci. Ukázky z jeho díla vycházely také v bibliofilských tiscích a sbornících vydávaných touto sekcí (například Verše o Moravě, Verše z cest, almanach O múze olomoucké a lidech kolem ní). Byl členem Obce moravskoslezských spisovatelů.

Jaroslav Mazáč zemřel 28. dubna 2006 v Přerově a je pohřben na přerovském městském hřbitově.

Hynek Floryk byl zakladatelem moravského chmelařství. Pochází z Tršic, kde vysadil první pole

Zajímavou osobností našeho regionu byl Hynek Floryk, od jehož narození uplynulo sto devadesát let. Pochází z Tršic na Olomoucku, kde v roce 1861 založil první chmelnici. Přes značnou nedůvěru v širokém okolí se brzy dostavily první úspěchy a...

Jaroslav Mazáč: Hosté
Je ještě voda
která nechladila atomové elektrárny?
Je ještě voda
se vzdušnými póry?
Hlubinné břicho oceánů
těhotenstvím roste.
Jsme ve vesmíru doma
a na zemi hosté.
Z básně Po dešti:
Znovu
bez konce odpověď,
v modrém myšlení nebes.
Daleký
bezejmenný
třpyt.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Hana Bartková

Štítky Jaroslav Mazáč, básník, pedagog, výročí, narození, cenzura, Přerov, komunismus, Olomouc, Ostrava, Hana Bartková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Mazáč, přerovský rodák a básník by se dožil devadesáti. Za komunismu měl konflikty s cenzurou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.